Gość Kasiaa Opublikowano 15 Kwietnia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2010 25.03 miałam usunięte znamię - okazało się że to czerniak złośliwy. Wycięte znamię było wielkości 17x14 mm, szwy miałam zdejmowane *na dwa razy*, ponieważ rana umiejscowiona jest na podudziu, było ryzyko rozejścia się rany. Po zdjęciu wszystkich szwów rana jednak się rozeszła, doszło do stanu zapalnego rany, część się zagoiła, ale część nie - jest czarna(może to strup), trochę się z tego sączy chyba krew, widać 1 szew wewnętrzny, rana jest zaczerwieniona. Będę mieć kolejny zabieg na poszerzenie marginesów, ponieważ przy 1 zabiegu marginesy miały po 2 mm. Moje pytanie brzmi - czy przez ten czas coś może się stać z tą raną, czy mój stan może się pogorszyć i co powinnam zrobić, żeby to się w końcu zagoiło i jak powinnam o to teraz dbać. Kolejny zabieg będę mieć za 1,5tyg czyli 27.04. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość stapler Opublikowano 16 Kwietnia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2010 Radzę z tą raną udać się na kontrolę bezpośrednio do chirurga. Mnie trudno ustalić postępowanie bez bezpośredniego badania rany. Jeśli rana jest w silnym odczynie zapalnym, jest podejrzenie zakażenia rany zapewne będzie włączona antybiotykoterapia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi