Gość Izabella Opublikowano 15 Kwietnia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2010 Witam Panie doktorze, Mój 6-letni synek miał ostatnio kilka infekcji(teraz też ma infekcję kataralną) na usg przy okazji innego badania wyszły mu powiększone węzły chłonne szyi, w tym jeden największy wielkości 17mm o obniżonej echogeniczności bez cech rozpadu-co to oznacza i czy powinnam wykonać jakię dodatkowe badania. Z góry dziękuję za odpowiedź. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość stapler Opublikowano 16 Kwietnia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2010 Oznacza to, że węzeł jest odczynowy czyli powstały w na skutek reakcji na stan zapalny tkanek z otoczenia. Raczej nie budzi podejrzeń zmiany typu rozrostowego. Wynik trzeba skonsultować z lekarzem kierującym na badanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość WERONIKA Opublikowano 1 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2015 WITAM! Dziś byłam z moją 6-cio letnią córka na Usg węzłów chłonnych szyi gdyż po dwóch kuracjach antybiotykowych nie zszedł jej powiększony węzełek (ma go juz ponad miesiąc).Wynik jest następujący:Na szyi obustronnie w okolicy mieśni mostkowo-sutkowo obojczykowych stwierdza sie po kilka węzłów chłonnych jednorodnych o obnizonej echogeniczności.Największy węzeł po stronie lewej poniżej kąta żuchwy o wymiarach 22 na 9 mm.najwiekszy wezeł po stronie prawej o wymiarach 14 na 8 mm.tarczyca i ślinianki przyuszne o jednorodnej,prawidłowej echogeniczności. Proszę o odp,o opinię o czym świadcza te wyniki czy mozna coś podejrzewać? jezeli to mozliwe to prosze o kontakt na maila weronika.dm@gmail.com Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi