Skocz do zawartości
eChirurgia.pl

Obniżona echogeniczność węzła chłonnego

Gość Izabella

Rekomendowane odpowiedzi

Witam Panie doktorze, Mój 6-letni synek miał ostatnio kilka infekcji(teraz też ma infekcję kataralną) na usg przy okazji innego badania wyszły mu powiększone węzły chłonne szyi, w tym jeden największy wielkości 17mm o obniżonej echogeniczności bez cech rozpadu-co to oznacza i czy powinnam wykonać jakię dodatkowe badania. Z góry dziękuję za odpowiedź.

Oznacza to, że węzeł jest odczynowy czyli powstały w na skutek reakcji na stan zapalny tkanek z otoczenia. Raczej nie budzi podejrzeń zmiany typu rozrostowego. Wynik trzeba skonsultować z lekarzem kierującym na badanie.

WITAM! Dziś byłam z moją 6-cio letnią córka na Usg węzłów chłonnych szyi gdyż po dwóch kuracjach antybiotykowych nie zszedł jej powiększony węzełek (ma go juz ponad miesiąc).Wynik jest następujący:Na szyi obustronnie w okolicy mieśni mostkowo-sutkowo obojczykowych stwierdza sie po kilka węzłów chłonnych jednorodnych o obnizonej echogeniczności.Największy węzeł po stronie lewej poniżej kąta żuchwy o wymiarach 22 na 9 mm.najwiekszy wezeł po stronie prawej o wymiarach 14 na 8 mm.tarczyca i ślinianki przyuszne o jednorodnej,prawidłowej echogeniczności. Proszę o odp,o opinię o czym świadcza te wyniki czy mozna coś podejrzewać? jezeli to mozliwe to prosze o kontakt na maila weronika.dm@gmail.com Pozdrawiam