Skocz do zawartości
eChirurgia.pl

Czy usuwać guzki z piersi?

Gość agnisia

Rekomendowane odpowiedzi

Mam 26 lat , 4 lata temu dostrzeglam pierwszy guzek na prawej piersi ,zrobiłam biopsje i okazało sie ze to włókniak, miedzy czasie dowiedziałam sie ze moja siostra ma raka piersi i teraz ma usunieta obie piersi , podobno robiła badania genetyczne i nie był to rak genetyczny czy cos takiego,Robiłam badania usg co pol roku i z kolejnym badaniem gózków było coraz wiecej, na lewej i prawej piersi. W dni płodne piersi sa nabrzmiałe i starasznie bola. w sierpniu 2009 roku usg wykazało 10 guzkow razem, a juz w kwietniu 2010 roku w badaniu ugs jest napisane piersi bogatogruczołowe z pojedynczymi torbielami do 7 mmdł. jak i rowniez zmiany płynowe 4-5 i 5.5mm guzek hyoechogenny, i nowa zmiana policykliczna o mieszanej echogenicznosci wym.16+7 mm fad? guzek dysplatyczny? do kontroli bac. dostałam skierowanie od hirurga na nastepne usg za kolejne pol roku i nic wiecej.Boje sie ze to moze sie w przerodzic w jakiegos raka.. dlaczego nic z tym nie robia ? czy to możliwe? onkolog u ktorego byłam to skierował mnie na usuniecie tych najwiekszych a chirug niechce , dlaczego bo jestem za młoda? prosze oodpowiedz i wyjasnienie **

Jeśli onkolog napisze w skierowaniu do chirurga, że guzki są podejrzane o proces nowotworowy i wskaże które to na pewno chirurg takie guzki usunie. Budowa Pani piersi jest mastopatyczna, reagująca na zmiany hormonalne i trzeba w tej sprawie udać się także do ginekologa, gdyż taki stan może wymagać leczenia hormonalnego.