Skocz do zawartości
eChirurgia.pl

Ból środkowej części klatki piersiowej

Gość Krzysiek

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, mam taki problem, od około 2 lat co jakiś czas mam powtarzający się ból w środkowej części klatki piersiowej, jest on dość intensywny i nie raz przeszywający na tyle, że prawie tracę przytomność. Jest tak jak by ktoś mi wbijał coś ostrego w klatkę piersiową. Powtarza się co kilka dni, czasami z przerwą kilku tygodniową, trwa od minuty do ok godziny. Jednak jak to się dzieje to ciężko cokolwiek robić, bo ból jest zbyt duży. Czy ma Pan jakąś radę, z czym to może być związane? Jakie mogą być przyczyny? Kiedyś Pani doktor mi powiedziała, że jest to od stresu, ale nie należę do osób specjalnie zestresowanych, a ostatnio inna Pani doktor stwierdziła, że to może jakaś przepuklina... Jestem osobą młodą, więc problemów z sercem raczej nie powinienem mieć, jednak nigdy nic nie wiadomo. Ma Pan dla mnie jakieś rady? Pozdrawiam

Na pewno trzeba w pierwszej kolejności wykluczyć patologię w zakresie serca (np. wykonać EKG serca). Następnie trzeba zastanowić się nad wykonaniem gastroskopii celem wykluczenia przepukliny rozworu przełykowego. Jeśli wykluczy się te dwie przyczyny dolegliwości to prawdopodobnie jest to neuralgia czyli ból spowodowany samoistnych, nagłym podrażnieniem nerwów obwodowych klatki piersiowej. W takim przypadku tylko spokój i zastosowanie środków przeciwbólowych może przynieść ulgę w tych dolegliościach.