Skocz do zawartości
eChirurgia.pl

Ból odbytu podczas miesiączki

Gość patrycja

Rekomendowane odpowiedzi

Witam! Od dłuższego już czasu ( 2-3 lata) mam spory problem z bólem ( skurczem, kłuciem ) odbytu podczas okresu, tylko i wyłącznie. Zdarza się to czasem dzień lub dwa przed. Bóle choć krótkie, to nie do wytrzymania. Zazwyczaj łapią mnie gdy siadam, wstaje, chodzę lub gdy się wypróżniam. Nie mam pojęcia czy jest to związane po prostu z miesiączkowaniem, czy raczej czymś kompletnie innym, dlatego proszę o pomoc, nie lubię chodzić do lekarzy, tak więc najpierw zapytam na forum, może to jest normalne. Dodam iż mam 18 lat. Nie wiem czy to może mieć jakiś związek, ale ok 2 lata temu miałam zapalenie krezkowych węzłów chłonnych. Pozdrawiam

Gość haemophilus

Ból odbytu może mieć związek z endometriozą lub po prostu być bólem promieniującym z macicy podczas krwawienia w pierwszych dniach miesiączki. Najlepiej, aby wykluczyć nieprawidłowości należy udać się do ginekologa, wykonać usg przezpochwowe narządów rodnych. Poza tym jeśli występują pierwsze oznaki bólu związanego z miesiączką należy zastosować leki przeciwbólowe typu nurofen, zapewniam, że nieprzyjene dolegliwości będą mniej odczuwalne.

Przepraszam, że wcześniej nie napisałam, ale wizyta u ginekologa była i lekarz wykluczył choroby w tym kierunku. Zawsze biorę aulin, ponieważ w pierwszy dzień miesiączki nigdy nie mogę wytrzymać, ale te dolegliwości jednak nie przechodzą i trwają tak jak mówiłam - przez cały okres.