Skocz do zawartości
eChirurgia.pl

Torbiel kości ogonowej

Gość Ania

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, mam 21 lat. Bolała mnie kość ogonowa więc zgłosiłam się na ostry dyżur. Stwierdzono torbiel i została ona nacięta. Byłam 2 razy na zmianie opatrunku, za 2 razem dr. stwierdziła że mogę już sama zmienić opatrunki i że wszystko wyszło ze środka. Dostałam antybiotyk a za miesiąc mam się zgłosić do poradni żeby ustalić szczegóły usunięcia tego okropieństwa. Mam pytania, kiedy zmieniałąm opatrunek (minął tydzień od nacięcią) to było na nim troche ropy i krwi. Czy to normalne? Przez jaki czas będzie się ona jeszcze wydzielać? Czy długo goi się rana po skalpelu? W dotyku jest wypukła co mnie też martwi. I często szczypie. Pielęgniarki ani dr. nie wspomniałą nić żeby tą rane czymś przemywać, czy powinnam czegoś uzywać? Powidziały że moge się już normalnie kąpać. To prawda? Ostatnie pytanie, do czeo mozna porównać ból przy znieczuleniu w kręgosłup? Bardzo boję się tego zabiegu i chciałabym wiedzieć co mnie czeka. Czy zupełnie nie będę nic czuła od pasa w dół czy będę czuła że coś robią ale nie bedzie mnie boleć? Bardzo proszę o odpowiedź.

Czy to normalne? - tak to normalne Przez jaki czas będzie się ona jeszcze wydzielać? - nawet może do miesiąca Czy długo goi się rana po skalpelu? - nawet ponad miesiąc czy powinnam czegoś uzywać? - można przemywać Rivanolem i stosować opatrunki na Rivanolu Powidziały że moge się już normalnie kąpać? - należy normalnie się kąpać i myć ranę w mydlinach Ostatnie pytanie, do czeo mozna porównać ból przy znieczuleniu w kręgosłup? - ból jest niewielki, typu ukłucia cienką igłą Czy zupełnie nie będę nic czuła od pasa w dół czy będę czuła że coś robią ale nie bedzie mnie boleć? - nie będzie Pani nic kompletnie czuła od pasa w dół

dziekuje za odpowiedz :) a jeszcze tak apropo tego znieczulenia w kregosłup, to ukucie samo nie boli a jak jest ze wstrzykiwaniem leku? Bo jak miałąm znieczulenie przy nacinaniu to samo ukucie w pupe nie bolalo az tak ale wstrzykiwanie leku bylo horrorem. Jak bedzie tu?

Przepraszam, że tak zameczam pytaniami ale się boję ingerencji w moje ciało :) rana po skalpelu sie juz zabliznia ale tak jak mówilam caly czas troche leci z tego czy kiedy sie zrosnie a dalej bedzie w torbieli troche ropy to moge przeprowadzic zabieg usuniecia jej?