Skocz do zawartości
eChirurgia.pl

Tężyczka i bóle bioder jako następstwo

Gość Elżbieta

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Elżbieta

Witam serdecznie! 19 marca miałam operację usunięcia prawie całej tarczycy. Wszystko goi się pięknie jeśli chodzi o ranę, ale dostałam tężyczki. Wyszłam 24 marca z zaleceniami: Alfadiol 0,001mg 1x 2 tabletki rano Calperos 1000 3x1 tabletka Euthyrox 75 1x1 rano Poziom wapnia w szpitalu : 6.66 * 6.54 * 6.72 * 6.88 * 7.93 Oczywiście biorę zapisane leki sumienne, ale od soboty czyli 3 dni po wyjściu ze szpitala zaczęły mnie boleć kości bioder i ud. Poszłam do lekarza rodzinnego w pon. który zmniejszył mi dawkę brania Alfadiolu czyli wit D3 z 2 na 1, ponieważ przedawkowałam tą witaminę podobno. I tu niestety mam problem bo jest środa a ból nie mija. Jaki mam teraz wykonać ruch? Boję się o stan moich kości bo ewidentnie coś się dzieje. Bardzo dziękuję za pomoc!

Gość Elżbieta

Operacje miałam w Wałczu (zachodniopomorskie). Ogólnie rzecz biorąc jestem zadowolona i to bardzo z całego pobytu w szpitalu, opieki. Blizną moja każdy się *zachwyca*, że taka krótka i równa. A uszkodzenie przytarczyc zdarza się najlepszym chirurgom. Najważniejsze jest szybkie podanie wapnia dożylnie. Oni w odpowiednim momencie robią badanie krwi na jego poziom. A jakie są objawy tężyczki? Mi zaczęły najpierw mrowić nogi, ale myślałam że po prostu ścierpły. Przeraziłam się trochę gdy lewą dłoń wygięło mi na zewnatrz i aby ją np złożyć w pięść musiałam to zrobić drugą dłonią. Poszłam do pielęgniarki gdzie podano mi wapno i po krzyku. Następnie badają cały czas rano poziom wapna i jak mało to kroplówka, po osiągnięciu zadawalajacych wyników dopiero do domu. Pozdrawiam! I proszę się nie bać operacji. Nic przyjemnego, ale nie jest najgorzej.

No tak wszystko rozumię , ale czy tą tężyczkę da się wyleczyć czy już trzeba nauczyć się z nią żyć i do końca życia przyjmować leki? Niewiele wiem na ten temat dlatego chciałabym się trochę dowiedzieć.

ja mialam 2 operacje 1 w 1989 roku przeszlam szok poniewaz mam do dzis uszkodzona 1 strone strun glosowych mialam obrzek krtani po ktorej bylam reanimowana.Walbrzych szpital gorniczy.Druga operacja 1995 rok zle traktowanie lekcewazone prosby o to by mi pomoc bo czulam sie bardzo zle .Skutkiem tego zlego samopoczucia bylowycieci omylkowo przytarczc. teraz codziennie biore 1 tabletke alfadiolu plus 2 lyzeczki calcium carbonicum do konca zycia bola mnie kosci mam napady tezyczki to jest tak zwana tezyczka z padaczka dawno nie robilam wynikow ale teraz zrobie zobaczeco ze mna