Gość Elżbieta Opublikowano 31 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2010 Witam serdecznie! 19 marca miałam operację usunięcia prawie całej tarczycy. Wszystko goi się pięknie jeśli chodzi o ranę, ale dostałam tężyczki. Wyszłam 24 marca z zaleceniami: Alfadiol 0,001mg 1x 2 tabletki rano Calperos 1000 3x1 tabletka Euthyrox 75 1x1 rano Poziom wapnia w szpitalu : 6.66 * 6.54 * 6.72 * 6.88 * 7.93 Oczywiście biorę zapisane leki sumienne, ale od soboty czyli 3 dni po wyjściu ze szpitala zaczęły mnie boleć kości bioder i ud. Poszłam do lekarza rodzinnego w pon. który zmniejszył mi dawkę brania Alfadiolu czyli wit D3 z 2 na 1, ponieważ przedawkowałam tą witaminę podobno. I tu niestety mam problem bo jest środa a ból nie mija. Jaki mam teraz wykonać ruch? Boję się o stan moich kości bo ewidentnie coś się dzieje. Bardzo dziękuję za pomoc! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość beata Opublikowano 31 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2010 Ja czekam na operację i też bardzo boję się żeby mi nie uszkodzili przytarczyc.Czy możesz mi napisać gdzie miałaś robioną operację? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Elżbieta Opublikowano 31 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2010 Operacje miałam w Wałczu (zachodniopomorskie). Ogólnie rzecz biorąc jestem zadowolona i to bardzo z całego pobytu w szpitalu, opieki. Blizną moja każdy się *zachwyca*, że taka krótka i równa. A uszkodzenie przytarczyc zdarza się najlepszym chirurgom. Najważniejsze jest szybkie podanie wapnia dożylnie. Oni w odpowiednim momencie robią badanie krwi na jego poziom. A jakie są objawy tężyczki? Mi zaczęły najpierw mrowić nogi, ale myślałam że po prostu ścierpły. Przeraziłam się trochę gdy lewą dłoń wygięło mi na zewnatrz i aby ją np złożyć w pięść musiałam to zrobić drugą dłonią. Poszłam do pielęgniarki gdzie podano mi wapno i po krzyku. Następnie badają cały czas rano poziom wapna i jak mało to kroplówka, po osiągnięciu zadawalajacych wyników dopiero do domu. Pozdrawiam! I proszę się nie bać operacji. Nic przyjemnego, ale nie jest najgorzej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość beata Opublikowano 31 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2010 No tak wszystko rozumię , ale czy tą tężyczkę da się wyleczyć czy już trzeba nauczyć się z nią żyć i do końca życia przyjmować leki? Niewiele wiem na ten temat dlatego chciałabym się trochę dowiedzieć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Elżbieta Opublikowano 31 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2010 Ja otrzymałam informację, że będzie to miało charakter przewlekły i być może niedoczynność przytarczyc ustąpi po paru miesiącach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość grazyna Opublikowano 20 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2011 ja mialam 2 operacje 1 w 1989 roku przeszlam szok poniewaz mam do dzis uszkodzona 1 strone strun glosowych mialam obrzek krtani po ktorej bylam reanimowana.Walbrzych szpital gorniczy.Druga operacja 1995 rok zle traktowanie lekcewazone prosby o to by mi pomoc bo czulam sie bardzo zle .Skutkiem tego zlego samopoczucia bylowycieci omylkowo przytarczc. teraz codziennie biore 1 tabletke alfadiolu plus 2 lyzeczki calcium carbonicum do konca zycia bola mnie kosci mam napady tezyczki to jest tak zwana tezyczka z padaczka dawno nie robilam wynikow ale teraz zrobie zobaczeco ze mna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi