Gość Jagoda Opublikowano 30 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2010 Dobry wieczór.Panie Doktorze mam pytanie co może być przyczyną podwyższonego wyniku wapnia w DZM ? Norma 100-300 mg/dobę, a mój wynik to 590 mg/.dobę .Ilość wapnia wydalonego 1900 ml. Wyniki badań parathormonu, kalcytoniny, morfologii, ob, prób wątrobowych, TK głowy są dobre.Nie ma żadnych nieprawidłowości. Proszę o szybką odp Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość stapler Opublikowano 31 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2010 Przyczyną zwiększonego wydalania wapnia z moczem może być: Hiperkalcemia związana z nowotworami złośliwymi Osteoporoza Pierwotna nadczynność przytarczyc Sarkoidoza Niedoczynność przytarczyc Diuretyki Dieta bogata w wapń Trzeba diagnostykę ukierunkować w stronę osteoporozy, sarkoidozy, wykluczyć nieodpowiednią dietę, stosowanie diuretyków i nowotwory. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Jagoda Opublikowano 31 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2010 Zapomniałam wczoraj jeszcze dodać,iż przyjmuję Vigantoletten 1000, ponieważ mój wynik badania 25-OH Vit.D3 wynosi * 4.00 ng/ml, a norma wynosi 11.1-42.9. Nie wiem też czy przyczyną dużej ilości wapnia w DZM mogą być torbiele oponowe , które ciągną się w stronę klatki piersiowej. ( Z MR kręgosłupa piersiowego).Proszę o odp Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi