Gość Andrzej Opublikowano 30 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2010 Witam serdecznie. Mam 27 lat. Pisze z prosba do pana doktora o interpretacje wynikiów makroskopowych gasrtroskopii. Dodam ze mam refluks a gastroskopie lekarz mi robil na dobry poczatek diagnozowania spraw jelitowych. Dzis mialem robione to badanie . Lekarz w opisie napisal: Przełyk: w odleglosci ok 30 cm od lini zebów ognisko heterotropii żolądkowej wielkosci 1 cm Zolądek: błona sluzowa pstra - zmiany o średnim nasileniu , tresc w jeziorku sluzowa, podatnosc i perystatyka bez zastrzezen. Odzwienik : bez zmian Ropzoznanie makroskopowe: Refluksowe zapalenie przełyku w stopniu A Heteropatia Zolądkowa przełyku, przewlekle zapalenie żolądka pobrano 3 wycinki do badania Martwią mnie jednak dwa zdjecia ktore zostaly dodane do opisu. na jednym podpisanym jako nadzerki - wyglada to na guza? Czy lekarz- gastroeneterolog nie chcial mnie martwic przed przyjsciem wynikow histopatologicznych? Nic o tym nawet nie wspomnial( o tej nadzerce) zalanczam te dwa zdjecia. Dodam ze nie chudne , czuje sie dobrze , wyniki krwi takze w normie. http://dooktor.pl/image_atta/post/303iW9Gas0BH71vmb53m30XB4l65qjGxW.jpg http://dooktor.pl/image_atta/post/304YCfO18SoZ5P4bm9i33GBOsw40oqOvZ.jpg Z gory dziekuje za odp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Andrzej Opublikowano 31 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2010 co do przełyku zapomniałem jeszcze dodac jednego zdania w opisie: przełyk: przy lini Z nadżerki długości do 0,5 cm z obrzękiemprzylegającej sluzówki żołądkowej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość stapler Opublikowano 3 Kwietnia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2010 Taki wynik gastroskopii nie budzi podejrzenia zmiany typu nowotworowego. To zwykły stan zapalny jako powikłanie refluksu żołądkowo-przełykowego. Leczenie jest prawidłowe. Trzeba jeszcze poczekać na wyniki badań histopatologicznych, które zapewne potwierdzą makroskopowe rozpoznanie. Dobrze by było po około 3 miesiącach wykonać kontrolną gastroskopię. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi