Gość Tofik Opublikowano 30 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2010 Witam. Mam 18 lat i od dłuższego czasu się garbię. Ostatnio jednak zauważyłam, że między łopatkami mój kręgosłup jest bardziej wypchnięty. Kilka kręgów wyraźnie wystaje. Czy taką kifozę można wyleczyć za pomocą jedynie ćwiczeń? I czy w tym wieku można to jeszcze naprawić? Bo wydaje mi się, że samo *nie garb się* nie pomoże... Przestałam już rosnać i boję się, że ta wada może mi się utrwalić. Czy to, że czasem odczuwam pieczenie w klatce piersiowej i jakby gorące powietrze w środku może być z tym związane? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość stapler Opublikowano 31 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2010 Na pewno trzeba dokładnie określić wadę kręgosłupa wykonując zdjęcie RTG i konsultując się z ortopedą. Ortopeda powinien zadecydować o dalszym sposobie postępowania. Bardzo duże zniekształcenie kręgosłupa może kwalifikować się do leczenia operacyjnego. Niewielka kifoza może być jeszcze rehabilitowana. Proszę w tej sprawie porozmawiać bezpośrednio z ortopedą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi