Skocz do zawartości
eChirurgia.pl

Polip woreczka żółciowego

Gość aska

Rekomendowane odpowiedzi

MAM 31 LAT.rok temu wykrili mi polipa na wreczku zolciowym 4mm. zalecili kontrole za 6 miesiecy. po pewnym czasia moj stan sie pogrszyl. zaczelam sie czuc bardzo zle wymiotowalam nie moglam jesc i nic nie trawilam. na kontroli po 6 miesiacach polip mial 7 mm. i znalezli tez ciste pod pepkiem 15mm dostalam skierowanie a resonans. musialam czekac 5 miesiecy przez ten czas pogorszylo sie. bolalo mnie caly czas w okolicy watroby i bol z tylu plecow po prawej stronie ktory dochodzil pod lopatke. wynik resonansu.ista pod pepkiem 10 mm,cista na jajniku 7mm,zniknal polip na woreczku zolciowym. zrobilam tez badania krwi. COLESTEROL 240. bol ktory mialam w prawej lopatcejest coraz silniejszy. od czego to moze zalezec. co sie stalo z polipem

Polipem mógł być mylnie rozpoznany drobny złóg, który uległ rozpuszczeniu lub zszedł z żółcią. Bóle mogą być związane z patologią w zakresie kręgosłupa dlatego radziłbym jeszcze wykonać RTG kręgosłupa odcinka piersiowego. Oczywiście o dodatkowych badaniach musi zadecydować lekarz prowadzący.

w rezonansie nie bylo widac polipa we woreczku. zrobilam usg i jest ma 7 mm. ma wciaz dolegliwosci w okolicy watroby i bol prawej lpatki. mam sie zdecydowac na operacje wyciecia woreczkaczy poczekac az urosnie do 1 cm.

Kurcze też mi wykryli na USG polipa 4 mm na woreczku żółciowym.Objawy moje to mdłości i czasem tzw.refluks żołądkowy,torsje .5 maja mam badanie żołądka ,będę połykała fiberoskop,boję się ew.powikłań o których piszą ,że mogą nastąpić.Czy wyciąć nie wiem ,mogą być potem powikłania takiego typu jak zarzucanie żółci do żołądka i dieta do końca życia.Mam 49 lat .

Witam! Mam Polip woreczka żółciowego zdiagnozowano go jakieś 2 lata temu w tym czasie miałem dwa badania USG i stwierdzono ze polip się powiększył z 2 na 3cm. Badanie te odbyło sie w ubiegłym roku a od kilku miesięcy zachowuje się nerwowo i ciągle nie zadowolony. Czy przy polipie występują objawy psychiczne?