Skocz do zawartości
eChirurgia.pl

Ból w mostku przy przełykaniu śliny i odczucie kwaśności w przełyku

Gość Bartek

Rekomendowane odpowiedzi

WItam Panie doktorze. Od 8 lat mam zdiagnozowany refluks. 8 lat temu robiono mi gastroskopie jakmmi go diagnozowano. Przez ten czas raz bylo lepiej raz gorzej jesli chodzi o objawy. Moj refuks nie przejawia sie tym ze mam odczucie kwasnosci w przełyku, tylko czesto jak sie bardziej objem to mi sie jakby ulewa jedzenie z zoladka pomieszane z plynem ktorym pilem podczas posilku np herbata. Sa to czasem wieksze kawalki mniej pogryzionego jedzenia. Ostatnimi czasy sporo przytylem i objawy refluksu mocno m sie nasilily. Od 3 miesiecy biore Ortanol, jest znacznie lepiej. Ale jest jedna sprawa ktora mnie martwi, jak ziewne (wtedy zapewne rozszerzaja sie sciany przełyku) to jak zaraz po tym przełkne sline to odczuwam chwilowy bol w mostku. (wtedy kiedy slina przechodzi przez przełyk. Dadam ze nie chudne. Mam apetyt. I Oprucz tabletek nie stosuje zadnej diety, jem czasem pikantne rzeczy i od czasu do czasu wypije sobie piwo. Czy to normalne objawy refluksu Panie doktorze? co zrobic zeby nie miec tego bolu za mostkiem podczas przełykania? Dodam ze wyniki badani krwi mam w normie.

Gość haemophilus

Przede wszystkim należy mieć świadomość, że samo leczenie nie wystarczy. Należy odżywiać się prawidłowo według zasad dla choroby reflukoswej, czyli brak ostrych posiłków. Również wzrost masy ciała wpływa negatywnie na objawy. W Pana przypadku bóle spowodowane są właśnie refluksem.