Skocz do zawartości
eChirurgia.pl

Wyczuwalne węzły chłonne na szyi a uderzenia gorąca

Gość vcf

Rekomendowane odpowiedzi

Hey mam 21 lat i nastepujacy problem.mianowicie na szyji mam 2 wyczówalne wezły chłonne ok 0,5 cm .nie sa twarde ,poruszaja sie wzgledem skury i podłoza mam je od ok roku.oby dwa sa po lewej str szyji jeden na równi z krtania tylko po lewej jej str ok 1 cm od niej a drugi jest blisko konta zuchwy.mam tez troche zepsute zeby i akurat tez po lewej str pod zebem na dole mam rope i to juz bardzo długo.czy mozliwe ze te wezły sa od tych zebów.miałem robione badania krwi z rozmazem i wyszły ok .ob tez było ok.musze dodac ze jestem chyba hipohondrykiem bo czesto cos mnie nachodzi zeby sie przebadac samemu.przez takie cos rozregulował mi sie chyba troche przewód pokarmowy bo kolnoskopia nic nie wykazała.musze jeszcze dodac ze stanów podgoraczkowych nie mam o ile wachania temperatury w ciagu dnia od 36,6 do ok 36,9 to nie stan podgoraczkowy.nie chudne, jedyne co to mnie denerwuje to to ze niekiedy w nocy mam jakies dziwne lekkie uderzenia goraca .pojawiaja sie zaraz jak mam zasnac albo jak sie przebudze w nocy ok 2.00 potem ustepuja i jest mi zimno.moze zdazyło mi sie w ostatnich 2 mies sie lekko spocic w nocy ale to chyba od tego ze byłem przykryty po ,,uszy,, chociaz sam juz niewiem.dodam ze przed tymi udedzeniami mam dziwne uczucie jakby mi cos głowe lekko sciskało tak jakos dziwnie i niekiedy czuje jak mi serce mocno bije razem z pulsem.jak pan mysli czy to moze jakis chłonniak??? a moze jakas nerwica dziwna??? od czego te niekiedy pojawiajace sie udedzenia goraca???

Bez bezpośredniego badania oczywiście trudno postawić jakąkolwiek diagnozę. Diagnostyką powinien zająć się lekarz rodzinny. Raczej z tego co Pan opisuje powiększone węzły chłonne są spowodowane stanem zapalnym przyzębia. Trzeba zabrać się za leczenie stomatologiczne, a być może powiększenie węzłów się wycofa. Uderzenia gorąca zaś mogą być rzeczywiście spowodowane nadpobudliwością nerwową.