Skocz do zawartości
eChirurgia.pl

Jakie znieczulenie przy dużej skoliozie kręgosłupa?

Gość ewa

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Chciałam się dowiedzieć, gdyż za niecałe 3 miesiace czeka mnie kolejny poród przez cięcie cesarskie. Przy pierwszym porodzie podano mi znieczulenie podpajęczynówkowe, jednak ono nie zadziałało. Czułam ze nogi mi zdrętwiały, ale palcami mogłam ruszac. Powiedziałam o tym anestezjologowi, ale ten uznał ze nie z takim kręgosłupem dawał sobie rade. W chwili, gdy nacięli mi brzuch wszystko czułam i od razu mnie uspano. I tutaj moje pytanie. Czy to przez ten krzywy kręgosłup to znieczuleni enie zadziałało tak jak miało zadziałać, czy może był zbyt krótki czas od momentu wkłucia do momentu cięcia (ok 5 minut). I czy w takim przypadku teraz czeka mnie znieczulenie ogólne?? Proszę o odpowiedź, Pozdrawiam

Czy to przez ten krzywy kręgosłup to znieczuleni enie zadziałało tak jak miało zadziałać, czy może był zbyt krótki czas od momentu wkłucia do momentu cięcia (ok 5 minut). - trudno określić, może to taka reakcja Pani organizmu, może rzeczywiście za krótki czas, anestezjolog na pewno widział dobrze czy lek podał właściwie (do przestrzeni podpajęczej) czy tez miał z tym jakieś problemy, jeśli nie miał z tym problemów to na pewno nie wina skrzywionego kręgosłupa I czy w takim przypadku teraz czeka mnie znieczulenie ogólne? - raczej ponownie zostanie wykonane znieczulenie podpajęczynówkowe, ewentualnie potem może nastąpić decyzja co do znieczulenia ogólnego

Witam nie znam się na znieczuleniach przy porodzie,bo ja mam skoliozę po usztywnieniu operacyjnym i ze stabilizatorem usztywniającym urodziłam dwoje dzieci siłami natury.Fakt,że było to w 92 i 94 roku,teraz medycyna poszła do przodu i na pewno,w tym czasie bym tak nie cierpiała,ale cóż dałam radę.Po świętach idę na kolejna operację kręgosłupa.A tobie życzę wszystkiego dobrego,szczęśliwego porodu.Pozdrawiam.....