Gość Marta Opublikowano 23 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2010 Witam! jakiś czas temu wykryłam u siebie guzek w prawej piersi, wczoraj byłam na badaniu USG i dopiero za kilka dni będę mieć wizytę u lekarza żeby pokazać wynik USG i wtedy dopiero lekarz powie mi co dalej, lekarz radiolog który wykonywał mi wczoraj badania USG stwierdził ze guzek napewno będzie do wycięcia bo jest duży i że konieczna jest biopsja. Oto opis wyniku badania USG: *Nie stwierdza się obecności powiększonych węzłów chłonnych w dołach pachowych. W sutku prawym a KGZ owalny hypoechogeniczny guzek o wymiarach 27/19 mm- najpewniej FA wskazane wykonanie BAC. Poza tym sutki o budowie gruczołowo-tłuszczowej bez zmian ogniskowych. Przewody mlekowe nieposzerzone. Skóra właściwa niezmieniona*. Niestety nie bardzo rozumiem co oznacza ten opis, co to jest hypoechogeniczny guzek? co znaczy najpewniej FA? czy to może być rak czy raczej jakiś włókniak lub torbiel? Z góry dziekuję za odpowiedź. Pozdrawiam serdecznie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość stapler Opublikowano 25 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Marca 2010 Guzek jaki opisuje ultrasonografista ma budowę podobną do zmiany łagodnej (typu hypoechogenicznego) czyli włókniakogruczolaka (FA - fibroadenoma). Celem uściślenia diagnostyki trzeba by jeszcze wykonać biopsję cienkoigłową według zaleceń. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi