Gość Danuta Opublikowano 20 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2010 Dzień dobry. w 2004 i 2006 roku przeszłam endoprotezoplastykę stawów biodrowych (wrodzone zwichnięcie stawów biodrowych, dwie plastyki bioder przeprowadzone w roku 1977). Endoprotezy są typu bezcementowego tytanowego. Od ok. roku 2008 towarzyszy mi ból prawej strony odcinka lędźwiowego kręgosłupa (prawdopodobnie wynik braku rotacji miednicy) a od 2009 dołączył ostry ból odcinka szyjnego, również prawej strony, ze zdiagnozowaną przepukliną szyjną odcinka C4-C5, zwapnieniami, lordozą C5-C6. Moje pytanie brzmi: czy owe dolegliwości można i należy łączyć z wcześniejszymi operacjami, a jeśli tak, to co należy, co można z tym zrobić oprócz rehabilitacji, której poddaję się systematycznie. Czy wskazana jest konsultacja neurologiczna, czy też może góre bierze moje przewrażliwienie? Nadmienię, że mam 35 lat i jestem osobą czynną zawodowo, poruszającą się bez żadnego dodatkowego wsparcia. Z góry dziękuję za poświęcony mi czas. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość stapler Opublikowano 21 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2010 Raczej zmiany w odcinku szyjnym kręgosłupa nie mają nic wspólnego ze zwyrodnieniami stawów biodrowych i operacjami z nimi związanymi. Na pewno trzeba te problemy skonsultować z neurologiem. Takie zmiany jak Pani opisuje raczej leczy się zachowawczo czyli farmakoterapia oraz intensywna rehabilitacja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi