Skocz do zawartości
eChirurgia.pl

Endoprotezoplastyki stawów biodrowych a kręgosłup

Gość Danuta

Rekomendowane odpowiedzi

Dzień dobry. w 2004 i 2006 roku przeszłam endoprotezoplastykę stawów biodrowych (wrodzone zwichnięcie stawów biodrowych, dwie plastyki bioder przeprowadzone w roku 1977). Endoprotezy są typu bezcementowego tytanowego. Od ok. roku 2008 towarzyszy mi ból prawej strony odcinka lędźwiowego kręgosłupa (prawdopodobnie wynik braku rotacji miednicy) a od 2009 dołączył ostry ból odcinka szyjnego, również prawej strony, ze zdiagnozowaną przepukliną szyjną odcinka C4-C5, zwapnieniami, lordozą C5-C6. Moje pytanie brzmi: czy owe dolegliwości można i należy łączyć z wcześniejszymi operacjami, a jeśli tak, to co należy, co można z tym zrobić oprócz rehabilitacji, której poddaję się systematycznie. Czy wskazana jest konsultacja neurologiczna, czy też może góre bierze moje przewrażliwienie? Nadmienię, że mam 35 lat i jestem osobą czynną zawodowo, poruszającą się bez żadnego dodatkowego wsparcia. Z góry dziękuję za poświęcony mi czas. Pozdrawiam.

Raczej zmiany w odcinku szyjnym kręgosłupa nie mają nic wspólnego ze zwyrodnieniami stawów biodrowych i operacjami z nimi związanymi. Na pewno trzeba te problemy skonsultować z neurologiem. Takie zmiany jak Pani opisuje raczej leczy się zachowawczo czyli farmakoterapia oraz intensywna rehabilitacja.