Skocz do zawartości
eChirurgia.pl

Ból łopatki oraz brzucha

Gość Przemysław P.

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Przemysław P.

Witam, Od dość długiego czasu (kilka miesięcy) odczuwam silny ból podobny do mrowienia w okolicy prawej łopatki a konkretniej miedzy kręgosłupem a prawa łopatką i trochę pod łopatką. Ból ten nachodzi mnie niespodziewanie, nie wykonuje ćwiczeń siłowych które mogły by spowodować jakieś nadwyrężenie oraz nie doznałem żadnego urazu. Odczuwam go obojętnie co bym robił- podczas siedzenia, chodzenia oraz podczas wykonywania wielu innych czynności. Nie jest to ból taki ze kiedy mnie nachodzi nie mogę ruszać ręka itp, wręcz przeciwnie kiedy mnie nachodzi ruszam ręka oraz staram sobie masować to miejsce wtedy to odrętwienie/mrowienie jakby ustępowało. Ale nie przestaje mnie bolec. Lekarz rodzinny stwierdził że to nadwyrężenie i kazał mi smarować maśćmi typu ketoprom oraz stosować kapsułki ketonal duo które używałem dużo wcześniej kiedy miałem uraz łopatki lewej. Niestety te środki w ogolę nie pomagały. Lekarz stwierdził że może ten ból promieniować od kręgosłupa lecz nie poddałem sie żadnemu badaniu aby to stwierdzić Czytając forum napotkałem na wpisy w których było powiązanie bólu łopatki z bólem w jamie brzusznej, otóż również od jakiegoś czasu występuje u mnie ból z prawej dolnej strony jamy brzusznej. Najczęściej kiedy leżę na lewym boku i prawa stronę mam zapadnięta - ból jest najsilniejszy, również kiedy leże na plecach, siedzę lub chodzę występuje ten ból. Miałem robione próby wątrobowe ale wszystko było w porządku. Ból nadal występuje. Zastanawiam się czy obie dolegliwości maja jakieś powiązania oraz gdzie mam sie z tym udać. Pozdrawiam

Gość haemophilus

Należy ponownie udać się do lekarza rodzinnego, wykonać badanie usg jamy brzusznej (kamica pęcherzyka żółciowego?). Poza tym warto wykonać rtg kręgosłupa. Najprawdopodobniej ból jest związany z uciskiem na nerw unerwiający okolicę łopatki, możliwe, że powiązany ze zmianami zwyrodnieniowymi kręgosłupa lub po urazie.