Skocz do zawartości
eChirurgia.pl

Polypus hiperplasticus et colitis activa gradu levi

Gość Karolina

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Karolina

Witam, W dniu dzisiejszym otrzymałam wynik badania histopatologicznego: Polypus hiperplasticus et colitis activa gradu levi. Nie mozna jednoznacznie okreslić rodzaju zapalenia. Zaznacze tylko, że miałam wykonaną kolonoskopię i wynik był taki: Od zwieracza odbytu do zagięcia esiczo zstępniczego z największym nasileniem w odbytnicy zatarcie rysunku naczyniowego przekrwienie drobne afty pokryte włóknikiem. Z esicy usunięto polip 4 mm. Panie doktorze czy na podstawie wyniku histopatologicznego można wykluczyć wrzodziejace zapalenie jelita grubego lub Zespół Crohna? Jesli nie jest to zadna z tych dwóch chorób to co to może być za rodzaj zapalenia? Z góry dziekuję za odpowiedź. Pozdrawiam, Karolina

Gość Gastro__

To raczej wygląda na nieswosite zapalenie jelita. Czy jest to WZJG czy zespól Crohna bedzie mozna powiedziec po bardziej szcegolowych badaniach, byc moze trzeba bedzie powtorzyc kolonoskopie i pobrac wiecej wycinkow do badania. Choc na moje oko wygląda to bardziej na WZJG. Ile ma Pani lat? jakie miała Pani objawy ? jak wygladaja wyniki krwi?

Gość Karolina

Mam 23 lata. Głównymi objawami były biegunka krwisto- sluzowa, silne skurczowe bóle brzucha, osłabienie, stan podgorączkowy i troche straciłam na wadze. Zanim wystąpiła biegunka i utrata na wadze to wcześniej miałam zaparcia z silnym parciem na stolec i częste skurcze brzucha, które po kilku minutach puszczały. Jeżeli chodzi o wynik morfologii to miałam robiona jakis czas temu i był lekki spadek hemoglobiny do 11, podwyższenie krwinek białych i jeszcze jakies niewielkie zmiany. Panie doktorze co powinnam jeszcze zrobić? Jakie badanie powinnam wykonac zebym mogła uzyskac odpowiedź co tak naprawdę mi dolega?

Gość Gastro__

a prosze powiedziec jak długo miala Pani zaparcia zanim pojawiły sie biegunki? Choc objawy WZJG jak i zespol Crohna maja bardzo podobne to na podstawie samych objawow, bardziej skłaniał bym sie ku WZJG. Ale tak jak napisałem wcześniej tylko pod mikroskopem można rozróżnic te dwie choroby.

Gość Karolina

Zaparcia miałam od około 2 lat. Od tego też mniej więcej czasu zaczęły występować skurczowe bóle brzucha. Biegunka w ciągu tych dwóch lat pojawiła się ze 2-3 razy, ale była z niewyjasnionych przyczyn. Zapomniałam dodać, że w momencie nasilenia objawów występował też ból stawów. Panie doktorze skoro pod mikroskopem nie wyszło potwierdzenie zadnej z tych chorób to może mam zwykłe zapalenie? Może to nie jest nieswoiste zapalenie jelita tylko np. zespół jelita drażliwego? Ta sytuacja mnie stresuje. Panie doktorze jak wykonam ponownie kolonoskopie czy będzie szansa na to, ze tym razem bedzie mozna odróznic te dwie choroby?

Gość Gastro__

Czasami z odróżnieniem tych dwóch chorób jest problem nawet przy badaniu pod mikroskopem. Czesto konkretna diagnoza trwa pare lat zanim stwierdzi sie jaka to konkretnie choroba. Zespol jelita drazliwego u Pani odpada, gdyz pojaiły sie jak Pani pisała krwisto sluzowe biegunki, bole w stawach, które także sa pozajelitowym objawem nieswoistego zapalenia jelit. Prosze byc dobrej myśli z ta choroba można zyc, jesli przestrzega sie diety oraz systematycznie bierze zalecane leki, jej przebieg nie przeszkadza w normalnym funkcjonowaniu.