Gość doris Opublikowano 17 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2010 Z USG szyi dowiedziałam się, że mam powiększone węzły chłonne szyi * Oto opis: Obustronnie powiększone węzły chłonne kątów żuchwy.Po stronie prawej ma wymiary 15/6 mm i wyraźną zatokę , bez widocznego unaczynienia .Po lewej19/5mm bez wyraźnej zatoki i unaczynienia.Powiększone węzły chłonne szyjne środkowe,największy ma wymiary 18/4mm,słabo zarysowaną zatokę z widocznym unaczynieniem od niej. Powiększony węzeł podbródkowy o wymiarach 60/5.5mm, ze słabo widoczną zatoką bez wyraźnego unaczynienia. Co oznaczają te ,,zarysowane zatoki, które jedne mają widoczne unaczynienie , a drugie nie ? Które są groźne .Co mam dalej robić . Bardzo proszę o poradę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość stapler Opublikowano 18 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2010 Prawidłowe węzły chłonne mają widoczną zatokę i unaczynienie. Nietypowe węzły chłonne są podejrzane o proces rozrostowy układu limfatycznego. Trzeba zastanowić się nad biopsją powiększonych węzłów chłonnych lub wręcz na usunięciu pojedynczego węzła chłonnego i poddaniu go badaniu histopatologicznemu. Decyzję w tej sprawie musi podjąć bezpośrednio lekarz prowadzący. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Teresa Opublikowano 19 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2010 Proszę o poradę moja córka ma problemy ze szyją .Zrobiła sobie Badanie USG szyi wynik Tarczyca jednorodna niepowiększona bez zmian ogniskowych o wymiarach Prawy plat 13x12x36mm. Lewy plat 12x12x34mm. Slinianki przyuszne podżuchwowe sonograficznie bez zmian. Poniżej kątów żuchwy obustronnie liczne powiększone węzly chlonne o charakterze odczynnowym Największy po stronie prawej o wym 15x7mm. na dole Dg Lymqhadenopathia colli choruję na Sespój Sojgrena i się martwię o córkę proszę o rade dziękuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Doris Opublikowano 19 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2010 Dziękuję bardzo za wyjaśnienie . Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Sylwia Opublikowano 22 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2010 Proszę o poradę Moja 5letnia córka często choruje na zapalenie krtani czy też tchawicy a do tego doszło,że ma problemy z uszami. Przy tych wszystkich objawach zastanawia mnie to ,że zawsze co jakaś infekcja to ma powiększone węzły chłonne szyjne.A od ostatniej infekcji te więzły nie zniknęły ciągle są powiększone i nie wiem co robić mam różne myśli.Ma też alergie na roztocza i kurz, myślę sobie czy te wszystkie rzeczy tzn.choroby nie mają z tym coś wspólnego.Prosze o jakąś poradę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi