Skocz do zawartości
eChirurgia.pl

Obustronnie powiększone węzły chłonne kątów żuchwy

Gość doris

Rekomendowane odpowiedzi

Z USG szyi dowiedziałam się, że mam powiększone węzły chłonne szyi * Oto opis: Obustronnie powiększone węzły chłonne kątów żuchwy.Po stronie prawej ma wymiary 15/6 mm i wyraźną zatokę , bez widocznego unaczynienia .Po lewej19/5mm bez wyraźnej zatoki i unaczynienia.Powiększone węzły chłonne szyjne środkowe,największy ma wymiary 18/4mm,słabo zarysowaną zatokę z widocznym unaczynieniem od niej. Powiększony węzeł podbródkowy o wymiarach 60/5.5mm, ze słabo widoczną zatoką bez wyraźnego unaczynienia. Co oznaczają te ,,zarysowane zatoki, które jedne mają widoczne unaczynienie , a drugie nie ? Które są groźne .Co mam dalej robić . Bardzo proszę o poradę.

Prawidłowe węzły chłonne mają widoczną zatokę i unaczynienie. Nietypowe węzły chłonne są podejrzane o proces rozrostowy układu limfatycznego. Trzeba zastanowić się nad biopsją powiększonych węzłów chłonnych lub wręcz na usunięciu pojedynczego węzła chłonnego i poddaniu go badaniu histopatologicznemu. Decyzję w tej sprawie musi podjąć bezpośrednio lekarz prowadzący.

Proszę o poradę moja córka ma problemy ze szyją .Zrobiła sobie Badanie USG szyi wynik Tarczyca jednorodna niepowiększona bez zmian ogniskowych o wymiarach Prawy plat 13x12x36mm. Lewy plat 12x12x34mm. Slinianki przyuszne podżuchwowe sonograficznie bez zmian. Poniżej kątów żuchwy obustronnie liczne powiększone węzly chlonne o charakterze odczynnowym Największy po stronie prawej o wym 15x7mm. na dole Dg Lymqhadenopathia colli choruję na Sespój Sojgrena i się martwię o córkę proszę o rade dziękuję

Proszę o poradę Moja 5letnia córka często choruje na zapalenie krtani czy też tchawicy a do tego doszło,że ma problemy z uszami. Przy tych wszystkich objawach zastanawia mnie to ,że zawsze co jakaś infekcja to ma powiększone węzły chłonne szyjne.A od ostatniej infekcji te więzły nie zniknęły ciągle są powiększone i nie wiem co robić mam różne myśli.Ma też alergie na roztocza i kurz, myślę sobie czy te wszystkie rzeczy tzn.choroby nie mają z tym coś wspólnego.Prosze o jakąś poradę.