Gość Maja Opublikowano 17 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2010 Witam,zanim zadam pytanie w skrócie opisze mój problem.Jakiś czas temu (ok 1,5.roku) przy eardze sromowej zrobił mi sie ropień bartholina.Wówczas byłam na zabiegu przecięcia w szpitalu.Jakiś czas był spokój ale ropień sie odnawiał ,jednak zazwyczaj sam pękał i ropa uchodziła przez wcześniejsze nacięcie.Ostatnio znowu czułam że mi się odnawia i chciałam go wycisnąć jednak w ranie pojawił się kał.Chciałabym wiedzieć jakim sposobem kał przedostał sie z odbytu do ropnia i jeśli to samo nie przejdzie co mam z tym zrobić?Dziękuję i pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość stapler Opublikowano 18 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2010 Trzeba w tej sprawie skonsultować się bezpośrednio z chirurgiem. Takie objawy mogą świadczyć o przetoce odbytniczo-pochwowej czyli połączeniu się światła odbytnicy z ropniem w pochwie. Leczenie takiego stanu jest długotrwałe i czasami niestety może skończyć się operacją wycięcia przetoki nawet z czasowym wyłonieniem sztucznego odbytu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi