Gość Michał Opublikowano 11 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2010 Witam, To są moje wyniki badań rezonansu mag. Proszę na podstawie tych danych powiedzieć, co mam robić? Czy mogę obejść się bez operacji? Jeśli tak to jak? *Badanie MR kręgosłupa LS (FSE, obrazy T1 i T2 zależne, przekroje poprzeczne i strzałkowe). Na poziomie L4/L5 lewy zachyłek boczny kanału kręgowego wypełnia przepuklina jądra miażdżystego o podstawie ok. 15mm, wnikająca do kanału kręgowego na ok. 12mm Zmiana znacznie uciska na przyległą część worka oponowego. Znacznie mniejsza, zbaczająca w lewo wypuklina jądra miażdżystego, redukuje przednią rezerwę płynową kanału kręgowego na poziomie L5/S1. Oba krążki międzykręgowe są zmienione degeneracyjnie. W obszarze badania znajdują się zmiany przeciążeniowe stawów międzywyrostkowych, dodatkowo zwężające zachyłki boczne kanału kręgowego po obu stronach. Struktury wewnątrzkanałowe są prawidłowe.* Proszę o fachową poradę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość stapler Opublikowano 12 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2010 Radzę w tej sprawie skonsultować się z neurochirurgiem. Taki wynik badania MR połączony z nasilonymi objawami może być wskazaniem do leczenia operacyjnego. Decyzję o dalszym postępowaniu (zwłaszcza leczeniu operacyjnym) musi podjąć neurochirurg. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi