Gość Paweł Opublikowano 9 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2010 Witam, Mój problem zaczął się jakieś 8 miesięcy temu od dość dużego bólu w pachwinie, następnie ból przemieścił się na mięśnie brzucha w dolnej jego części w okolicach łonowych. Od zawsze czynnie uprawiam sport dużo gram w piłkę nożną. Ból pojawia się głównie w trakcie i po treningu, następnie towarzyszy mi przez około dwa - trzy dni. W październiku zeszłego roku rozpocząłem moją pielgrzymkę po lekarzach i tak: - lekarz internista zbadał mnie pod względem przepukliny, nic nie stwierdzając odesłał mnie na usg a następnie do ortopedy* - po około 2 tygodniach zrobiono mi usg które nie wykazało żadnych zmian* - następnie po jakimś czasie trafiłem do ortopedy, który skierował mnie dodatkowo na prześwietlenie miednicy i stawów biodrowych. Jeszcze tego samego dnia poszedłem z wynikami do tegoż ortopedy, który nie stwierdził żadnych schorzeń w związku z czym zalecił mi wizytę u chirurga* - tydzień później z wszystkimi badaniami stawiłem się u chirurga który stwierdził tzw *pachwinę sportowca* zalecił odpoczynek od 4 do 6 tygodni. Zastosowałem się do porad i nie kopałem piłki przez okres około 5 tygodni ból ustąpił całkowicie nawet przy gwałtownych ruchach. Lecz przy pierwszym treningu piłki wszystko powróciło, postanowiłem znów odpocząć przez kolejny okres tym razem było to ponad 7 tygodni lecz na treningu wszystko zaczyna się od początku. Ból dokucza mi już nawet podczas zwykłego biegania. Tym razem nie mogę pozwolić sobie na tak długi odpoczynek ponieważ przygotowuję się do egzaminów do służb mundurowych. Czy jest jakaś szansa wyleczenia bez tak długiego okresu odpoczynku? Czy istnieją jakieś leki przyśpieszające gojenie tego typu dolegliwości? Czy w ogóle będę mógł grać w piłkę skoro nawet po takim czasie ból powraca? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość haemophilus Opublikowano 14 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2010 Prawdopodobnie to wynik przeciążenia i wtórna zmiana pourazowa. W takiej sytuacji szczególną uwagę zwraca sie na mięśnie przywodziciele, biodrowo-lędźwiowy, mięśnie brzucha oraz spojenie łonowe. Prawdopodobnie doszło do naderwania włókien mięśniowych, stąd dolegliwości. Leczeniem i diagnostyką powinien zajmować się ortopeda i rehabilitant. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Paweł Opublikowano 15 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2010 Dziękuję. Obecnie przed wysiłkiem stosuje intensywniejszą rozgrzewkę (plus maść przed i po ) i jakoś da się przeżyć. Na pewno jednak tego tak nie zostawię. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Darek Opublikowano 6 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2011 Niestety, chyba mam to samo od 2 miesięcy (również piłka). Z tekstu wynika, że trzeba z tym problemem zgłosić się do chirurga? Proszę o poradę :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość xzx Opublikowano 21 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2012 JMam dokladnie to co zalozyciel tematu. Wracam do pilki po raz 3 i znowu bol. Trwa to juz 9 m-cy:( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi