Skocz do zawartości
eChirurgia.pl

Niezdolność do pracy fizycznej po wycięciu woreczka żółciowego

Gość Barbara

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Barbara

Chciałabym się dowiedzieć po jakim czasie po usunięciu woreczka metodą laparoskopową można wrócić do pracy,przy czym praca jest ciężka,fizyczna,głównie przy podnoszeniu płyt i pomników? Bardzo zależy mi na odpowiedzi ponieważ pytam o to w imieniu mojego męża któremu 2 tygodnie temu wycięto woreczek, a lekarz z poradni chirurgicznej twierdzi że po miesiącu może on wrócić do pracy, i że po laparoskopi nie zdaża się przepuklina! Wydaje mi się że nie całkiem jest to prawda bo mam koleżankę która po laparoskopi dostała przepukliny. Bardzo proszę o poradę w tej sprawie bo się poważnie martwię.

Mojej znajomej po usunięciu pęcherzyka metodą laparoskopową lekarz powiedział że przez okres 6 m-cy nie powinna nic podnosić, ona jednak już po miesiącu chodziła na zakupy i po 4 miesiącach wylądowała na sali operacyjnej z przepukliną pępkową, a mojemu mężowi lekarz powiedział że po miesiącu od usunięciu pęcherzyka może wrócić do pracy,mimo że mąż ma ciężką fizycznie pracę,dlatego pytam jak to jest z tą zdolnością do pracy po takim usunięciu???

Z lekarzami to jest różnie. Każdy ma inny pogląd na tę samą sprawę, ja uważam, że jest to indywidualna sprawa. Dla bezpieczeństwa można nosić pas pooperacyjny tak długo dopóki nie ma się pewności, że nie wyjdzie przepuklina.

w poniedzialek laparoskopowo usunieti mi pecherzyk zolciowy,mialem ostre kamicze zapalenie pecherzyka i ropien,robil to super lekarz i po 9 godz chodzilem ,antybiotyk zatrzymal mnie do srody rana i powrot do domu bez bolu z 5 pietra zszedlem na nogach od razu chodzilem nie lezalem i w poniedzialek bylem juz w pracy czyli tydzien tylko l 4 ,zero bolu niema sie co bac