Gość Anna Opublikowano 6 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2010 Witam, 15 lat temu miałam usuniętą częśc jelita grubego z powodu polipa, 5 lat temu przeszłam operacje związaną z pęknięciem wrzodu dwunastnicy, w zwiazku z czym mam pytanie. Jaki sposób usunięcia woraczka żółciowego z kamicą ( woreczek zajęty kamieniami praktycznie w całości), jak powinnien przebiegac zabieg w takim wypadku laparoskopowo czy metodą tradycyjną, obawiam się powikłań po operacji laparoskopowej w związku z operacja dwunastnicy, zdania lekazry są podzielone, proszę o szybką odpowiedź. Mam 52 lata, pozdrawiam Anna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość stapler Opublikowano 7 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2010 W naszym ośrodku zawsze zaczyna się operować takie przypadki od laparoskopii. Jeśli w czasie zabiegu wystąpiłyby problemy z usunięciem pęcherzyka przechodzi się w klasyczne cięcie i klasyczne usunięcie pęcherzyka. Myślę, że taki sposób postępowania byłby najodpowiedniejszy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi