Gość krystyna Opublikowano 5 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2010 Robiłam badania wyszły wysokie ast - 256 alt-325 GGTP -675 fosfataza alkaiczna 392 . A 9 lat temu miałam usuniety woreczek żółciowy nie wyszło metoda laparoskopową i było operacyjnie. Wykluczono wirusowe zapalenia wątroby,usg też nic nie wykazało, Gastroskopia też nic. Tomografia po podaniu środka cieniującego- pisze tak: Brak dokładnych danych co do przebytej operacji jelita.Wątroba niepowiększona, bez uchwytnych zmian ogniskowych .Stan pocholecystectomii.PZW w widocznetylko w początkowym odcinku nieposzerzony. Powietrze w drogach żółciowych wewnątrzwątrobowych seg. 3,4,5 w okolicy wnęki wątroby oraz po niżej prawego płata wątroby widoczne zlepione pętle jelita grubego i jelita cienkiego -stan po operacji? -brak dokładnych danych klinicznych.Żołądek obszerny . Trzustka nie powiększona , bez ognisk patologicznego wzmocnienia kontrastowego. Przewód wirsunga nieposzerzony.Śledziona nie powiekszona , jednorodna . W obrębie kątnicy widoczny obszar o silnym wysyceniu i dużej gęstości- zalegajacy środek kontrastowy po odległym badaniu kontrastowym. Zmiana pooperacyjna. Brałam leki i kroplówki wyniki trochę spadły ale tera po 3 tygodniach Ast -128, alt-153, GGT 500,8 . Biorę jeszcze leki i dieta , ale nie wiem co dalej , czy konieczna jakaś operacja czy leki pomogą. Proszę o odpowiedź. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość haemophilus Opublikowano 7 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2010 Narazie proponuje stosowanie farmakoterapii, wyniki znacznie się poprawiły. Operację należy rozważyć i jest ona jakby czasowo w zawieszeniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość krystyna Opublikowano 7 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2010 Na czym miałaby polega ta operacja, i w jaki sposób powinna by robiona. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi