Skocz do zawartości
eChirurgia.pl

Miesiąc po zabiegu, brak czucia poniżej blizny jak i stwardnienie pod blizną.

Gość Maciej

Rekomendowane odpowiedzi

1. 4 lutego miałem zabieg metoda Lichtensteina. Mija miesiąc od zabiegu a pod blizna, wzdłuż jej czuć zgrubienie. Czy to normalnie o jak długo będzie to zgrubienie. 2. 3 centymetry od blizny w stronę prawego jądra jest niewielkie miejsce w którym nie mam czucia. Dodam krwiaka nie mam, ani żadnych zabarwień. Długo będę *bez czucia* w tym miejscu?

Gość stapler

1. 4 lutego miałem zabieg metoda Lichtensteina. Mija miesiąc od zabiegu a pod blizna, wzdłuż jej czuć zgrubienie. Czy to normalnie o jak długo będzie to zgrubienie. - tak jest to dość normalny stan, zgrubienie to właśnie siatka, dopiero po 6-9 miesiącach takie zgrubienie zazwyczaj ustępuje na skutek przerostu tkankami siatki jak i częściowej jej resorpcji (jeśli była częściowo wchłanialna) 2. 3 centymetry od blizny w stronę prawego jądra jest niewielkie miejsce w którym nie mam czucia. Dodam krwiaka nie mam, ani żadnych zabarwień. Długo będę *bez czucia* w tym miejscu? - to zapewne skutek pozabiegowego uszkodzenia nerwu skórnego, typowe po zabiegach w czasie, których przecina się na dużej powierzchni skórę, regeneracja takiego nerwu następuje także po około 6-9 miesiącach