Gość Joanna Opublikowano 4 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2010 Stwierdzono u mnie FNH. Mam trzy guzy: jeden o wymiarach 2,2 x 1,5 x 1,4 cm, drugi o wym. 1 x 0,9 cm, trzeci o średnicy 0,4 cm. Czytałam, że guzy te raczej nie dają objawów, jednak ja często odczuwam ból w okolicy wątroby. Nie jest on ciągły, a pojawia najczęściej, gdy śpię na prawym boku lub brzuchu (ból potrafi mnie obudzić), podniosę jakiś ciężar (np. 5 kg) lub zeskoczę z niewielkiej wysokości, czyli ból ten występuje przy ucisku na wątrobę i przy gwałtownych ruchach oraz dźwiganiu. Moje pytanie jest takie: czy ten ból mogą powodować rozpoznane guzy? I drugie: skoro zmiany te mają związek z hormonami, to czy mogę mieć jakieś problemy, gdy zajdę w ciążę? Nadmieniam, że jestem drobną, szczupłą, 26-letnią kobietą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość haemophilus Opublikowano 5 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2010 Doustne tabletki antykoncepcyjne należy odstawić. Trudno powiedzieć czy akurat te zmiany guzkowe są powodem dolegliwości. Należy wykluczyć inne przyczyny. Być może podświadomie kojarzy Pani dolegliwości z wykrytym FNH. Podczas ciąży nie powinno być problemów, nalezy jeszcze skonsultować problem z ginekologiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi