Gość Rysiek Opublikowano 2 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2010 Witam, dostałem wczoraj wynik badania histopatologicznego z wycinków pobranych podczas gastroskopii ( z poziomu lini Z ). Proszę o interpretację, jak będzie wyglądało leczenie, czy potrzebny będzie jakiś zabieg. Wizytę u specjalisty mam dopiero za dwa tygodnie. Obraz odpowiada przełykowi Barretta. SIM(+).Dysplasia (-) Dziękuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość stapler Opublikowano 4 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2010 Jest to przełyk Barretta z metaplazją jelitową (zamiana jednego dojrzałego nabłonka w inny dojrzały) bez dysplazji czyli zaburzeń różnicowania się komórkowego. Leczenie jak w chorobie wrzodowej żołądka i dieta jak w chorobie wrzodowej. Po leczeniu zapewne będzie konieczna kontrolna gastroskopia. Leczeniem powinien zająć się gastroenterolog. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Szymon Opublikowano 15 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2010 Dostałem wczoraj wynik badania histopatologicznego z wycinków pobranych podczas gastroskopii. Proszę o interpretację opisu badania. Drobne fragmenty błony śluzowej ze strefy przejściowej z cechami przewlekłego zapalenia z cechami metaplazji jelitowej - obraz mikroskopowy może odpowiadać tzw. przełykowi Barretta. ----- Jestem już po St. post fundoplasticam m. Nissen w 2002roku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi