Gość agat Opublikowano 25 Lutego 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2010 Witam, mam 18 lat. Sosunkowo niedawno (w grudniu) miałam operację wyciecia prawego płata tarczycy spowodowaną sporym guzem w jego środku. Poza tym poziom hormonów nie był podwyższony, inne wyniki również w porządku. Od jakiegoś czasu (już sporo przed operacją) miałam skłonność do tycia, zauważyłam też, że mam pod pachami i w pachwinach znacznie ciemniejszą niż w innych partiach ciała, nieestetycznie wyglądającą skórę. Czy może to mieć jakiś związek z *tarczycowymi* problemami lub z jakąś inną chorobą? Czy powinnam zrobić dodatkowe badania? Czytałam, że tzw. rogowacenie ciemne (które podejrzewam) może być związane z cukrzycą lub PCO... Z góry dziękuję za pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość stapler Opublikowano 6 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2010 Czy może to mieć jakiś związek z *tarczycowymi* problemami lub z jakąś inną chorobą? Czy powinnam zrobić dodatkowe badania? - jeśli ma Pani prawidłowy poziom hormonów tarczycy nie ma to żadnego związku z przedstawionymi przez Panią objawami - trudno mi określić jakie powinno się wykonać dodatkowe badania bez obejrzenia i bezpośredniego badania pacjenta, trzeba w tej sprawie udać się bezpośrednio do lekarza rodzinnego i zapewne także skonsultować się z dermatologiem jeśli rzeczywiście są to znaczne przebarwienia skóry, powodów takiego stanu jak Pani opisuje może być wiele (głównie na podłożu zaburzeń hormonalnych- konsultacja endokrynologiczna - hormony nadnerczy, płciowe) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość agat Opublikowano 6 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2010 dziękuję serdecznie za odpowiedź, w takim razie chciałabym się jeszcze dowiedzieć w jakim czasie po operacji wycięcia prawego płata tarczycy powinnam zbadać hormony, zeby wyniki były jak najbardziej obiektywne i wskazywały czy w moim organizmie sytuacja hormonalna już się ustabilizowała? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi