Gość Ryszard Opublikowano 23 Lutego 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2010 Witam. Właśnie odebrałem opis badania MR. Mam konsultację w przyszłym tyg. ale trochę się denerwuję! Proszę o wyjaśnienie opisu: Zmiany degeneracyjne krążka m/k L5/S1 i w mniejszym stopniu L3/L4 i L4/L5, pod postacia obniżenia wysokości i intensywności sygnału w obrazachT2-zaleznych. Przykrążkowe obszary trzonów kręgów L5 i S1 z cechami zwyrodnienia tłuszczowego. Na poziomie L3/L4 widoczna dyskretna *płaska* pośrodkowo-lewoboczna protruzja krążka m/k z niewielkim uciskiem worka oponowego. Na poziomie L5/S1 widoczny szeroki *bulging-disc*krążka m/k z umiarkowanym uciskiem worka oponowego i korzeni rdzeniowych w obrebie otworów międzykręgowych. Brak znamiennych cech stenozy wewnątrzkanałowej. Stożek rdzeniowy i włókna ogona końskiegow obrazie MR prawidłowe. Dodam, ze mam czeste bóle pleców i dretwienie nóg i rąk. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość haemophilus Opublikowano 25 Lutego 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2010 Bóle pleców i drętwienia nóg są wynikiem zmian zwyrodnieniowych krążków międzykręgowych, które powodują ucisk na korzenie nerwowe i worek oponowy. Te zmiany o największym nasileniu zwyrodnienia powinny zostać rozpatrzone pod kątem operacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Jakub Opublikowano 11 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2010 Panie Ryszardzie, niech pan napisze co dalej sie z panem dzieje, jaka diagnoza lekarza itd. ja mam mniej wiecej podobny opis MR i bole. I nie wiem co z tym robic. Operacja? Aha, no i przepraszam ze to nie odpowiedz na pytanie ale pytanie an pytanie. dziekuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość malina Opublikowano 5 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Grudnia 2010 Witam serdecznie. Od dłuższego czasu mam bardzo silne bóle kręgosłupa w odcinku piersiowym, które powodują u mnie drętwienie palców w prawej dłoni, a także problemy z utrzymaniem się przez dłuższy czas w pozycji leżącej, stojącej, czy siedzącej. Bóle te utrzymują się od 6 do 10 tygodni. Lekarze podejrzewali u mnie dyskopatię. Trzy tygodnie temu miałam robiony rezonans magnetyczny, w wynikach jest napisane: przestrzeń międzykręgowa Th7-8 węższa, a sygnał z krążka międzykręgowego zmieniony co świadczy o zmianach degeneracyjnych. Na poziomach Th7-8, Th8-9 i Th9-10 niewielkie centralne uwypuklenia krążków międzykręgowych do światła kanału kręgowego na głębokość 0,5-1,0mm powodujące dyskretny ucisk worka oponowego. Pozdrawiam. Rdzeń piersiowy bez zmian malacyjnych, obrzękowych i niedokrwieniowych. Dodam, że mam 25 i nie pracuje fizycznie, staram się nie obciążać kręgosłupa, nie uprawiam sportów, jestem osobą szczupłą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi