Skocz do zawartości
eChirurgia.pl

Gruczalowłókniak w piersi

Gość monika

Rekomendowane odpowiedzi

Mam takie pytanie, mam w obu piersiach po jednym gruczalowlokniaku, mają one wielkość 14x8 mm, a drugi 17x9 mm, lekarz narazie dal mi tabletki duphaston i mówił ze narazie będziemy obserwować je. Czy istnieje taka możliwość żeby się one zminiejszyly. Czy po następnym kontrolnym usg, jeśli się nie powiększą zostawić czy czy usunąć jeśli będzie taka możliwość?

Miala usg i biopsje, i po tym powiedzial ze narazie bedziemy obserwować, nie mowil nic zaś o zabiegu. A slyszalam że podobno każdy gruczalowlokniak powinien byc usuniety. Dlatego zastanawiam się czy mogą sie one zmienjszyc po tych taletkach i czy wspomniec o zabiegu przy nastepnym kontrolnym usg.

Ja radziłabym Ci usunąć to paskudztwo. Sama to miałam i lekarze od razu podjęli się jego usunięcia.Stwierdzili,że czym mniejszy tym lepsze rokowania pomimo, że w większości są to zmiany łagodne.Pozdrawiam.

Jest on robiony w całkowitym znieczuleniu,trwa ok.1 h. Oczywiscie od razu nie będziesz normalnie funkcjonowała, gdyż na 7 dobę ściągają dopiero szwy. Po mniej więcej 14-20 dniach wszystko powraca do normy, przynajmniej u mnie tak było. Teraz czasami odczuwam niemiłe kłucie w okolicy blizny,najczęściej przy zmianie pogody i nie zabardzo mogę leżeć na tym boku. Ogólnie jest dobrze!

Gość zalamana

mieszkam we wloszech od jakiegos czasu boli mnie lewa piers 15 i 10 lat temu mialam zabieg usuniecia 4 guzow tu jak poszlam do kontroli lekarz zdziwiony powiedzial ze tego sie nie usowa bo sa nawroty nie zrobil usg tylko lekko pomacal i powiedzial ze to nic takiego. a takie zeczy mozna leczyc farmakologicznie .nie wiem co myslec zawsze mialam robione badania-usg biopsja a tera nic poradzcie

Najlepiej jak byś poszła do innego lekarza, przedstawiła mu swoją sytuacje. Nie może Cię tak o zostawić żaden lekarza. Ubiegaj się o swoje prawa!!!. A pon zatym nowotwory też się usuwa. Skontroluj sobie sama pierś, sprawdź czy wyczuwasz jakieś guzki pod palcami. Jeśli są one przesuwalne to nie powinno być nic złośliwego, jeśli są zaś przytwierdzone do tkanek, to może być nowotwór. Ale idź do lekarza i nalegaj na usg!!! Powodzenia i daj znać jak tam u Ciebie.

Koniecznie idź do innego lekarza!!! Nie ignoruj tego i nie siadaj na laurach, walcz o swoje prawa, tym bardzie,że już miałaś jakieś tam korowody z guzami. A może prywatnie idź do kliniki? Pozdrawiam i trzymam kciuki.