Gość Ania/Piotruś Opublikowano 4 Listopada 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2008 Mam trzy małe guzki prawej piersi. byłam już u lekarza mam zrobioną biopsję i czekam na wyniki. chciała bym się dowiedzieć czy każdy nowotwór trzeba wyciąć. czy trzeba poddać się chemioterapi itp. czy można leczyć się farmakologicznie. nie chciała bym rezygnować z pracy a może podczas leczenia jestem zmuszona iść na zwolnienie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość stapler Opublikowano 4 Listopada 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2008 Zobaczy Pani jaki będzie wynik biopsji. Dopiero po nim będzie można zawyrokować co z tymi zmianami dalej robić. Obecnie to tylko gdybanie. Oczywiści nie trzeba wycinać wszytskim zmian guzowatych ze sutka i nie wszystkie muszą być nowotworem. Czasami wystarcza tylko okresowe, kontrolne badanie zmian i nic więcej. Chemioterapia tylko w przypadku raka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Ania/Piotruś Opublikowano 4 Listopada 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2008 W razie raka i operacji jak długo będę musiała zostać w szpitalu? Jak już wcześniej wspomniałam nie chcę iść na zwolnienie.W domu sama bym zwariowała. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Ania/Piotruś Opublikowano 4 Listopada 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2008 W razie raka piersi jaki jest okres hospitalizacji. Nie chciała bym iść na zwolnienie lekarskie. W domu jestem sama a w pracy mam wsparcie. Czy jest możliwy powrót do pracy zaraz po operacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość stapler Opublikowano 4 Listopada 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2008 Jeśli wykonana by była całkowita amputacja piersi z następową chemioterapią leczenie szpitalne trwa około tygodnia, dalsze leczenie 2-3 miesiące. Nie da się od razu powrócić do pracy po zabiegu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Ania/Piotruś Opublikowano 4 Listopada 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2008 A przy wycięciu tylko guzków jrakowych jest możliwy powrót do pracy. Mam cichą nadzieję że nie będzie potrzebna mastektomia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość stapler Opublikowano 4 Listopada 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2008 Tak praktycznie po dobie, dwoch po zabiegu można wrócić do pracy (jeśli to praca umysłowa). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Ania/Piotruś Opublikowano 4 Listopada 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2008 Czy jest chemia którą można brać w domu w postaci tabletek? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość haemophilus Opublikowano 4 Listopada 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2008 Z tego co wiem np. doksorubicyna jest stosowana dożylnie, czyli w szpitalu. To już trzeba się skonsultować z lekarzem ponieważ zależy to przede wszystkim od tego jakie leczenie on zastosuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Ania/Piotruś Opublikowano 5 Listopada 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Listopada 2008 Jakie skutki uboczne daje doksorubicyna. czy można na nią dojeżdżać do szpitala samemu codziennie po operacji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość haemophilus Opublikowano 5 Listopada 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Listopada 2008 Doksorubicyna jest antybiotykiem o działaniu p-nowotworowym. Powoduje zaburzenia ze strony układu krwinkowego oraz wiele innych działań ubocznych. Poza tym jest kilka schematów jej podawania. Myślę, że ostateczna dezycja należy do lekarza, który zdecyduje czy będzie to terapia skojarzona z innym lekiem. Trzeba wziąść jeszcze poprawkę na stan pacjenta. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Ania/Piotruś Opublikowano 5 Listopada 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Listopada 2008 A co dokładniej może mi się dziać po tym lekarstwie p-nowotworowym. czy będę mogła pracować w trakcie jego przyjmowania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość haemophilus Opublikowano 6 Listopada 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2008 Jednym z działań ubocznych leku jest kardiotoksyczność. Dlatego na początku jego przyjmowania pewnie będzie trzeba być pod stałą opieką lekarską. W leczeniu raka piersi stosuje się też terapię hormonalną. Już od lekarza zależy jaką metodę wybierze. Tymczasem lepiej pomysleć o zdrowiu niż o pracy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Ania/Piotruś Opublikowano 6 Listopada 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2008 Na czym polega leczenie hormonalne raka piersi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość haemophilus Opublikowano 6 Listopada 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2008 Metody hormonoterapii to np. tamoksyfen, który blokuje działanie estrogenów. Na tej stronie znajduje się więcej informacji: http://www.rakpiersi.pl/php/news.php?m=2&idr=11&news=na Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Ania/Piotruś Opublikowano 7 Listopada 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Listopada 2008 czy zabieg usunięcia guzów nowotworowych można wykonać laparoskopią Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość natalia Opublikowano 9 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2010 Witam! ja także mam kilka guzków w obu piersiach i miałam biopsję, w niedzielę zadzwonił lekarz który wykonywał badanie i powiedział że będzie trzeba je powtórzyć, czy tak to się odbywa proceduralnie że jeśli wynik jest zły to badanie jest powtarzane? czy może to z winy lekarza muszę znowu robić biopsję? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość k.k. Opublikowano 10 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Listopada 2010 Nie martw się,być może podczas biopsji nie trafił poprostu w guzki czyli nie udał mu się pobrać odpowiedniego materiału do badań. Miałam podobną sytuację co w konsekwencji zrobioo mi biopsję gruboigłowż celowaną pod mammografem.Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość natalia Opublikowano 10 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Listopada 2010 dzięki, trochę mnie uspokoiłaś. ten lekarz wyglądał mi na mało kompetentnego więc całkiem możliwe że coś poszło nie tak... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość k.k. Opublikowano 11 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2010 Natalia proszę daj znać o dalszym postępowaniu.Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość natalia Opublikowano 14 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Listopada 2010 jasne, ale badanie mam dopiero 22... to oczekiwanie jest najgorsze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość natalia Opublikowano 22 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2010 jestem już po, tym razem nie było tak strasznie i boleśnie, doktor był uprzejmy i delikatny powiedział że badanie muszę powtórzyc ponieważ pobrał zbyt mało materiału z 3 guzków a pozostałe nie są zmianami złośliwymi... odetchnęłam z ulgą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi