Gość monia Opublikowano 17 Lutego 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2010 Witam! Przestudiowalam juz cale google i nie znalazlam konkretnej odpowiedzi na moje *niby zwykle i proste* pytanie...:( Czy jest to mozliwe, ze wyczuwam u siebie prawa nerke? Jestem bardzo szczupla i przy odpowiedniej pozycji mam wrazenie ze po prostu ja macam i lekko przesuwam. W necie znalazlam tylko informacje, ze nerka ma możliwość przesuwania się w granicach 1-2 cm (http://portalwiedzy.onet.pl/61320,,,,nerka,haslo.html) i ilustrcyjny opis, ze nerka prawa jest wyczuwalna. Troche ponad miesiac temu mialam robione (z zupelnie innego powodu) badanie usg jamy brzusznej przez lek med. specjalisty radiologa i w opisie wszystkie organy sa bez zmian. A mnie ta sytuacja jakos dziwi... Chyba ze faktycznie *macam* sobie ta nerke, dodam ze nie sprawia mi to absolutnie bolu! Prosze napisac, czy rzeczywiscie moze tak byc... Pozdrawiam i dziekuje za zainteresowanie Chcialam jeszcze tylko dodac, ze dotykam ja na prawej stronie brzucha, na wysokosci ostatnich dolnych zeber, w pozycji lezac na lewym boku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość stapler Opublikowano 19 Lutego 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2010 Tak, nerkę można wyczuć przez powłoki brzuszne u osób bardzo szczupłych. To normalne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość monia Opublikowano 19 Lutego 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2010 Dzis bylam na usg i okazalo sie, ze to *cos* to moja nerka, a dokladnie jeden z biegunow. Podobno u przecietnego czlowieka taka nerka jest bardziej otluszczona niz u mnie i dlatego inni tego nie namacaja. Nerka to organ, ktory przesuwa sie nawet o 3-4cm, dlatego w pozycji na lewym boku jest umiejscowiona w ciut innym miejscu niz na stojaco. Lekarka mowila, ze moze to byc tez fragment jelita, ale po wykonaniu usg zdecydowanie byla to nerka. Pisze tylko o tym jelicie, zeby inni mogli to rozwazyc, podobno to normalne zjawisko, ze ktos odczuwa swoje jelito, ktore rowniez moze troszke wedrowac pod palcami po brzuchu:) wszystko jest OK! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Mała mi Opublikowano 8 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Listopada 2016 Witam. Dziś byłam robić badanie USG jamy brzusznej i też się bałam bo przepływa mi jakąś golka pod rzebrem okazało się że to jest nerka przesunięta o 4,5 cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi