Gość Jakub Bilski Opublikowano 3 Listopada 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Listopada 2008 Nie mogę doszukać się niczego na temat Appendektomii przez pępkowej (nie laparoskopowej). Jej przebieg można zobaczyć na filmiku tutaj: http://www.youtube.com/watch?v=CUwa84h2_eE Czy takie zabiegi są często wykonywane na terenie polski? Gdzie mogę znaleźć materiały na ten temat? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość stapler Opublikowano 6 Listopada 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2008 Niestety nie spotakałem się z tym, żeby takie zabiegi wykonywane były na terenie Polski. Trzeba jednak zauważyc pewne rzeczy. Zabieg jest możliwy wtedy, gdyż powłoki brzuszne są cienkie (szczupła osoba o dziecięcej budowie), raczej u dzieci, gdy wyrotek jest praktycznie bardzo słabo zmieniony zapalnie i oczywiście musi mieć tez dogodną lokalizację (powierzchowną i przedkątniczą). Wątpie, żeby ktoś podjął się takiego zabiegu. Musiałyby być idealne warunki, a tak praktycznie nie bywa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi