Gość Andrzej Opublikowano 11 Lutego 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2010 Mam 23 lata.Moje lewe jadro jest umiescowione wysoko w moszie i nie jest tak swobodne jak prawe ktore rozluznia sie podczas ciepłych kapieli.Lewe jadro jest znacznie wieksze od prawego.Dodam ze gdy bylem maly stwierdzono wnetrostwo obustrone i to prawe zooperowano(miałem 9 lat) a lewego jakos nie bo strasznie sie bałem ale ostatnio po badaniu USG przed zabiegiem przepukliny mosznowej lewostronnej okazało sie ze znajduje sie w mosznie tyle ze wyzej niz standardowo. I tu moje pytanie czy to jadro lewe rozwinelo sie prawidłowo i czy tak samo mogło w wieku dojrzewania zstapic do tej moszny skoro było na poczatku niby wnetrostem a teraz jest w normie??USG obu jader wykazało ze wszystko w porzadku rozmiar lewego to 40x18 a prawego 31x18 nie wiem czy to dobry rozmiar??I jak to wszystko rokuje na mozliwosc posiadania przeze mnie dzieci?Dodam ze moj ojciec rowniez miał niezstapione jadro ktore usunieto mu z kanału pachwinowego w wieku 45lat, moj młodszy brat rowniez miał jedno jadro niezstapione lecz zooperowane wtedy co i ja i nie wiem czy to moze byc dziedziczne u nas ze te jądra tak nie zstepuja? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Marcin Opublikowano 11 Lutego 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2010 Jakie są typowe wymiary jąder możesz sprawdzić np. w wikipedii. Zwykle około 4-6 cm długości, szerokość 2,5-3,5 cm, grubość około 2 cm. Czyli prawe jest sporo mniejsze niż zwykle. Co możliwości posiadania dzieci to określa to badanie nasienia (wykonaj sobie) a nie położenie czy wielkość jąder w mosznie. Skoro wszyscy w rodzinie macie takie problemy z jądrami a mimo to Twój tata ma dzieci to chyba to dobrze rokuje :-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Andrzej Opublikowano 12 Lutego 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2010 A zapytam jeszce jak długo bede miał twarde to jądro po zabiegu przepukliny bo 15 lutego minie miesiac a ono nadal jest twarde....Dziekuje slicznie za podniesienie na duchu::)Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość stapler Opublikowano 13 Lutego 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2010 Takie stwardnienie jądra czasami utrzymuje się i około 3 miesięce po zabiegu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi