Gość Amadeuszka Opublikowano 10 Lutego 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2010 Witam Starałam się przeczytać wiekszość wątków, stron internetowych itp na temat ww guza, ale nie znalazłam wątku mnie dotyczącego. Mój problem polega na tym, że wycięto mi guzka z uda prawego, który miał być *tylko tłuszczakiem*, ale po badaniu patomorfologicznym okazało się, że to *granular cell tumor - tumor Abricosov*. Nie wiem, gdzie mogę szukać wiadomości na temat tego guza, bo większość dotyczy tylko zmian w krtani i okolicach. Czy powinnam przebadać znowu krtań i okolice - mam zdiagnozowaną 4 lata temu niedoczynność tarczycy (powodem badań był ciągły zanik głosu). Czy może mi ktoś doradzić co robić? Chirurg prowadzący powiedział, że mam się zgłosić za 3-5 miesięcy na konsultacje. Z góry dziękuję za wszelką okazaną pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość stapler Opublikowano 11 Lutego 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2010 Guz ziarnistokomórkowy, nazywany również guzem Abrikosowa, jest rzadkim nowotworem wywodzącym się z osłonek nerwów. Guz występuje najczęściej w 4. i 5. dekadzie życia, nieco częściej u kobiet. Najczęstszą lokalizacją nowotworu są tkanki miękkie, skóra oraz śluzówki górnych dróg oddechowych i przewodu pokarmowego. W większości przypadków guz występuje pojedynczo. Mnogie ogniska obserwowane są w 10–*25% przypadków. Złośliwy przebieg kliniczny notuje się u 3–*7% chorych. Leczeniem z wyboru jest radykalne wycięcie zmiany. patrz też: http://pl.wikipedia.org/wiki/Guz_Abrikosowa Czy powinnam przebadać znowu krtań i okolice - mam zdiagnozowaną 4 lata temu niedoczynność tarczycy (powodem badań był ciągły zanik głosu). - nie ma takiej potrzeby, guz może lokalizować się w różnych częściach ciała niezależnie, nie trzeba go szukać gdzie indziej Czy może mi ktoś doradzić co robić? - proszę zgłaszać się na wyznaczone terminy badań według zaleceń chirurga, obecnie wymagana jest tylko obserwacja Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość dodano Opublikowano 9 Kwietnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia 2018 Tak może wyglądać http://www.bolimnie.com/choroby/guz-abrikosowa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Beata Opublikowano 13 Kwietnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2018 Witam, u mojej córki 14 łatki wycięto guz abrikosova 1,5 roku temu.... Od dwóch lat leczona na niedoczynność tarczycy Nie wiem czy może on mieć wpływ na nerki od września zmniejszyła się prawa niby bez, znaczenia klinicznego, w grudniu zaczęły się u córki problemy z nadciśnieniem których nie jest wynikiem problemów kardiologicznych... Na dziś będzie sprawdzana nerka bo może doprowadzać do nadciśnienia, czy ktoś wie czy te problemy z nerka moze powodować przebyty guz???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi