Gość zofia Opublikowano 7 Lutego 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2010 Witam serdecznie.Panie Doktorze, mój wynik MR kręgosłupa lędżwiowego : -zniesienie fizjologicznej lordozy, -trzony lędżwiowe prawidłowej wysokości bez cech przebudowy kostnej, - centralne wypukliny podwięzadłowe na poziomach L4-L5 i L5-S1,oraz centralno-boczna prawa L3-L4 , zwężające wraz ze zmianami zwyrodnieniowo wytwórczymi na krawędziach trzonow i okolicy stawów międzykręgowych światło kanału kręgowego i otworów międzykręgowych oraz modelujące worek oponowy. Obniżenie i osłabienie sygnału krążka międzykręgowego L3-L4 świadczy o jego zwyrodnieniu. -Guzki Schmorla w trzonach Th 12- L5. - Stożek rdzenia kręgowego prawidłowy. Uprzejmie proszę o wyjaśnienie MR, nigdy nie słyszałam określenia *podwięzadłowe*.Czy w ogóle jest mowa w opisie o wypadniętych dyskach ? i czy jest to zły stan kręgosłupa? Mam skierowanie na rehabilitację: laser, interdyn ,gimnastyka i wyciąg (podwieszanie za nogi). Boję się zabiegów na wyciągu, Czy one są bezpieczne przy takich schorzeniach? Przepraszam nie napisałam, że mam silmy ból kręgosłupa , nie znosi pozycji leżącej,promieniujący prawą nogą aż do stopy. Będę wdzięczna za wyjaśnienie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość stapler Opublikowano 8 Lutego 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Lutego 2010 Podwięzadłowy znaczy pod więzadłem. W kręgosłupie jest bardzo dużo różnorodnych więzadeł, jedno największe przebiega wzdłuż całej długości kręgosłupa. W opisie są cechy dyskopatii czyli wypadami krążków międzykręgowych (dysków). Są niestety posunięte zmiany w kręgosłupie jednak raczej zmiany te nie wymagają leczenia operacyjnego. Powinna wystarczyć rehabilitacja i leki przeciwbólowe i przeciwzapalne. Jeśli o ćwiczeniach na wyciągu zadecydował neurolog lub lekarz rehabilitant to na pewno takie ćwiczenia są bezpieczne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi