Gość Ania Opublikowano 2 Lutego 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2010 Witam. Miałam niedawno zabieg ginekologiczny. Otrzymałam wynik badania histopatologicznego, ale go nie rozumiem. Czy mogę prosić o przetłumaczenie go? Wynik brzmi: *CH 2470-471 - Hyperplasia epithelii plani. probabiliter condylomata* Będę również wdzięczna za napisanie, czy jest to coś poważnego. Z góry dziękuję, A. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość stapler Opublikowano 2 Lutego 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2010 CH 2470-471 - to numer statystyczny histopatologiczny Hyperplasia epithelii plani. probabiliter condylomata - przerost nabłonka płaskiego, prawdopodobnie kłykciny kończyste To nic groźnego. To zmiana, która prawdopodobnie powstała na podłożu zakażenia wirusem HPV. Wycięcie całkowite takiej zmiany leczy ją zazwyczaj bezpowrotnie. Proszę udać się z tym wynikiem na kontrolę do ginekologa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi