Gość Jacek Opublikowano 31 Stycznia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia 2010 Mam 60 lat i żadnych objawów chorobowych. CT jamy brzusznej z 18-01-2010.Opis badania: Nerki w ułożeniu typowym,bez cech zastoju w UMK i widocznych złogów.W nerce prawej bliżej dolnego bieguna widoczny litotorbielowaty obszar 25x23 mm z drobnymi zwapnieniami,uwypukla się poza obrysy nerki,kategoria IV wg Bosniaka-prawdopodobna złośliwość.Pozostałe elementy prawidłowe ( wątroba,pęcherzyk żółciowy,śledziona,trzustka,nadnercza,aorta brzuszna,pęcherz moczowy,węzły chłonne). Uchyłkowatość esicy-uchyłki o średnicy do 9 mm.Osteosklerotyczne obszary w prawej kości biodrowej 14x9 mm,w prawym skrzydle kości krzyżowej 15x12 mm.Urolog zaleca jak najszybszą klasyczną operację.Czy w moim przypadku operacja jest konieczna, czy można to zrobić przez laparoskopię SILS i czy mogę sobie pozwolić na 3 miesięczną zwłokę ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość stapler Opublikowano 3 Lutego 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2010 Skala Bosniaka ocenia torbiele w nerce w stopniach (5 stopni). Im wyższy stopień w skali Bosniaka torbieli tym większe prawdopodobieństwo występowania w nim raka. IV stopień mówi o dużym prawdopodobieństwie występowania raka. Urolog ma oczywiście rację. Nie ma na co czekać, trzeba zmianę usunąć i to metodą klasyczną. Jeśli to rzeczywiście rak i wykonałoby się to metodą laparoskopową (tym bardziej SILS) jest duże prawdopodobieństwo rozniesienia po całej jamie brzusznej i w powłokach raka. Nie ma co zwlekać należy poddać się zabiegowi i nie odkładać go na 3 miesiące. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość krzych Opublikowano 30 Maja 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Maja 2010 Nie czekaj, w tym stadium nalezy operowac przez klasyczna nefrektomię nie laparoskopowo-ryzyko w wypadku carcinoma rozrzutu raka..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość anita Opublikowano 8 Lipca 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Lipca 2010 8 lutego miałam operację usunięcia guza zlokalizowanego w dolnym biegunie nerki prawej. Według skali - Bosniak III. Operowano mnie metodą tradycyjną w Warszawie - Szpital Bielański. Guz w całości został wysłany do badania histopatologicznego. Szczęśliwie wyniki okazały się dobre, guz nie złośliwy. Zmiany wykryto przez przypadek, podczas badania USG. Dodam, że mam 36 lat.7 lat temu, gdy byłam w ciąży - nie było żadnych zmian. Proszę nie zwlekać, po miesiącu zapomni Pan o wszystkim. Pozdrawiam cieplutko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Ania Opublikowano 21 Lipca 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Lipca 2010 mam 19 lat, wyniki moich badan: Wątroba, drogi zółciowe, pęcherzyk zółciowy, trzustka śledziona w normie. Sledziona dodatkowa przy dolnym biegunie śledziony właściwej średnicy 12mm. Nerka prawa dł 113mm, lewa 98mm. Szerokość miąższu nerek w normie. UKM-y nieposzerzone. W środkowej przednio- bocznej części nerki lewej torbiel miąższowa średnicy 12mm ze zwapnieniem w ścianie. Aorta brzuszna nieposzerzobna. Okolica okołoaortalna w normie. Pęcherz moczowy niewypełniony. Bez wolnego płynu w jamie otrzewnej. co moze oznaczac to zwapnienie w scianie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość LEON JAN, lat 62 Opublikowano 9 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2011 PO BADANIU USG OTRZYMALEM WYNIK KTORY MNIE MARTWI.*Dolne bieguny obu nerek slabo widoczne.Nerki o nierownym obrysie zewnetrznym.Torbiel korowa wargi tylnej nerki prawej 20mm.Zwapnienie na granicy warstwy korowej i zatoki nerki lewej 7mm.Nerki bez cech zastoju.Prosze o opinie na adres elektroniczny: serwis@arkaagd.pl bo martwi mnie to okropnie i nie moge spac mimo ,ze wziolem lorafen.POZDRAWIAM! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość jerzy Opublikowano 29 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Marca 2012 O co może chodzić i jak to można wyleczyć jeśli wynik badania USG jest następujący Opis badania: Wątroba prawidłowej wielkości, echostruktury i achogeniczności jednorodna bez zmian ogniskowych. Pęcherzyk żółciowy, bez konkrementów. Drogi żółciowe nieposzeżone. Trzustka prawidłowej wielkości, echostruktury i echogeniczności jednorodna. Przewód Wirsunga nieposzerzony. Śledziona prawidłowej wielkości echostruktury i echogeniczności jednorodna. Nerka lewa bez zastoju moczu, bez konkrementów, w nerce prawej widoczne liczne torbiele ścieńczała warstwa korowa nerki, nerka w całości powiększona - obraz zaawansowanego wodonercza. Pęcherz moczowygładki b/z. Węzły chłonne pozaotrzewnowe niepowiększone Proszę napiście o co w tym chodzi i gdzie mam z tym problemem iść Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość jerzy Opublikowano 30 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2012 Proszę napiszcie szybko co o tym sądzicie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi