Gość Magda Opublikowano 27 Stycznia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2010 Pani Doktorze, 5 dni temu usunięto mi pęcherzyk żółciowy metodą laparoskopową. Podczas operacji wykonano także biopsję wątroby (lekarz makroskopowo stwierdził jej marskość). W chwili obecnej jestem w domu. Mam jednak problem z bardzo opchniętym/obrzmiałym brzuchem (stał się jak wielka piłka). Poza tym z jednej z ran cały czas wydobywa się wydzielina (nie wiem, jaka jest jej fachowa nazwa) w kolorze różowawym, konieczne jest zmienianie opatrunku co kika godzin. Kwestię wydzieliny skonsultowałam z lekarzem, który mnie operował. Powiedział, że nie ma powodów do niepokoju. I że jeśli wydzielnia nadal będzie wyciekać, trzeba będzie rozważyć założenie szwu. Czy zgadza się Pan z tym? I czy obrzmienie brzucha to naturalna reacja organizmu na usunięcie woreczka i biopsję? Nie ukrywam, że czuję coraz większy dyskomfort i jednoczesnie strach o to, czy wszystko jest tak, jak być powinno. Z góry dziękuję za odpowiedź. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość haemophilus Opublikowano 28 Stycznia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2010 Pani dolegliwości związane są z metodą zabiegu. Podczas laparoskopii do jamy brzusznej wtłaczny jest gaz, aby mieć lepszy dostęp do organów. Stąd może mieć Pani wrażenie obrzmienia. Co do treści wydobywającej się z rany najlepiej skonsultować się z chirurgiem osobiście. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi