Gość Elżbieta Opublikowano 25 Stycznia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2010 Witam! Usg tarczycy wykazało mały guz tarczycy, tymczasem gdy poszłam na biopsję Panie stwierdziły że nie wiedzą w którego się wkłuwać bo mam guz na guzie i zrobiły obraz guza na zasadzie *weźmy ten*. Podobno usg było na gorszym sprzęcie wykonywane. Lekarz endokrynolog zaleca operację. Co robić, poddać się jej czy jest jakaś inna możliwosć w tej sytuacji? Wyniki biopsji: Płaty i grupy tytreocytów. Ogniskowo cechy hyperchromazji i makronukleozy. W tle krew. Obraz cytologiczny może odpowiadac tzw. zmianie pęcherzykowej. Mam 31 lat. Bardzo dziękuję! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość stapler Opublikowano 25 Stycznia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2010 Trzeba postępować zgodnie z zaleceniami endokrynologami czyli poddać się operacji (decyzję w tej sprawie zawsze podejmuje endokrynolog). Opis typu cechy hyperchromazji i makronukleozy, odpowiadac tzw. zmianie pęcherzykowej - wymaga leczenia operacyjnego z uwagi na podejrzenie zmiany typu nowotworowego (rak pęcherzykowy). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Elżbieta Opublikowano 25 Stycznia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2010 Dziękuję bardzo za odpowiedź. Miałam nadzieję, że małe guzy o średnicy do 1 cm można leczyć farmakologicznie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi