Gość damian Opublikowano 23 Stycznia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2010 Dzień dobry. 2 tygodnie temu usunięto mi woreczek żółciowy. Mam pytanie: co sie dzieje z żółcia po tym zabiegu? Czy jest możliwośc aby żółc przelewała sie do ukladu pokarmowego? Jesli tak to jaki są objawy tego zjawiska? I czy można temu jakoś przeciwdziałac? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość stapler Opublikowano 23 Stycznia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2010 Żółć po zabiegu usunięcia pęcherzyka żółciowego bezpośrednio z wątroby trafia do przewodu pokarmowego. Z upływem czasu zwieracz końcowego odcinka przewodu żółciowego wspólnego (po około 4 tygodniach od zabiegu) będzie obkurczał się, gdy w przewodzie pokarmowym nie będzie pokarmu i rozkurczał, gdy pokarm dostanie się do przewodu pokarmowego. Rolę pęcherzyka przejmie przewód żółciowy. Nie będzie miało to żadnego wpływu na funkcjonowanie organizmu. Wydzielanie żółci będzie się odbywało w taki sam sposób jakby ten pęcherzyk istniał. patrz: http://www.anatomia24.pl/pecherzyk_zolciowy.htm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Danuta Opublikowano 16 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2014 Jestem 4 miesiące po usunięciu pechęrzyka żółciowego, dolegliwości są bardziej bolesne , jak przed usunięciem, czasami wymioty , a ból promieniuje aż do trzustki, Trzymam cały czas dietę gdyż choruję też na cukrzycę i muszę jeść 5 posiłków dziennie, już po prostu nie mam siły kiedy to się skończy, czy ktoś też tak miał? po świętach wybiorę się do lekarza, najpierw do internisty pozdrawiam i proszę o odpowiedz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi