Gość Danuta Opublikowano 13 Stycznia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2010 W 2006 roku usunięto mi guza, który znajdował się na szyi po stronie lewej. Zostawiono śliniankę podżuchwową i węzły chlonne. Wyniki z biopsji wykazały typ zmiany-Acinic cell tumour -Carcinoma- rak, który nie robi przerzutów ale odrasta. Jednak po dokładniejszych badaniach pooperacyjnych - histopatologicznych, rozpoznanie było inne niż biopsja. Badanie makroskopowe- fragment średnicy 2,5 cm, na przekroju kremowo-białawy guzek o największym wymiarze 2,2 cm. Mikroskopowo- Carcinoma adenoides cysticum salivaris/Adenoid cystic carcinoma.Infiltrationes carcinomatosae perineurales et neurales.Excisio completa. PAS+, MIB1+, w około 10% komórek raka, CD 117 -. Dwa miesiące po zabiegu, skierowano mnie na radioterapię. Rozpoznanie kliniczne - Ca adenoides cysticum glandulae submandibulare sinistri.Status post sxcisionem tumoris. Minęło trzy lata od zabiegu i zauważyłam u siebie dziwne dolegliwości.Od kilku miesięcy boli mnie lewe ucho i lewa strona twarzy,która drętwieje.Zgłaszałam to lekarzowi, ale mówił, że mam uszkodzoną trzecią gałązkę nerwu trójdzielnego i takie objawy mogą występować.Niepokoję się bólem ucha (małżowiny) Czy mogą to być przerzuty.Jakie badania najlepiej zrobić, sprawdzić czy są to przerzuty.Proszę o szybką odpowiedź. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość haemophilus Opublikowano 13 Stycznia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2010 Dokładniejszym badaniem będzie tomografia komputerowa. W Pani przypadku mogą to być zmiany wynikające z uszkodzenia nerwu trójdzielnego, trzeba jednak wykluczyć inne możliwości, ze względu na wcześniejszy wywiad i radioterapię. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość hermenegilda Opublikowano 24 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2010 częstym powikłaniem po radioterapii tej okolicy jest właśnie uszkodzenie nerwów. Biorąc pod uwagę wcześniejsze nacieki gałązek nerwowych - wyrażnie zaznaczone w hist-pat mogą to byc z tym zwiazane objawy. Radioterapia nie wybiera więc uszkodzeniu mogl pasc takze narząd sluchu - taka naturalna jego wrazliwosc ktorej niestety stosujac radioterapie tej okolicy nie da się uniknąć. Niepokojące jest jednak nagle pojawienie. w hist pat napisano ze wyciete ognisko nowotworowe bylo usuniete totalnie czyli raczej nie nie nasuwa to podejrzenia mejscowej wznowy. Od Pani zabiegu minęło zaledwie 4 lata - nadal powinna byc Pani w kontakcie z poradnia onkologiczna w ktorej wykonywane bylo wczesniejsze leczenie. Sugeruję udac się tam niezwłocznie i przedstawic dolegliwości kladąc nacisk na Pani ucho. Mysle ze moze się Pani nie martwic ze to przerzuty bo jak juz powiedzialam ognisko pierwotne wycieto calkowicie podczas pierwszego zabiegu. Jesli chodzi o badzania dodatkowe to sugeruje zaczerpnac opinii onkologa ktory leczyl Pania poprzednio. Pozdrawiam serdecznie i zycze zdrowia... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość dodano Opublikowano 3 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Grudnia 2017 Poszukaj na: http://www.bolimnie.com/galeria-chorob znajdziesz dużo zdjęć jak mogą wyglądać choroby człowieka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi