Gość Kinga Opublikowano 28 Grudnia 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2009 WItam, z powodu wykrycia *guzka* w prawej piesi wykonałam USG. Wynik w skrócie: na godz. 8:00 zmiana o charakterze torbieli, wielkomorowa o niejednorodnym kształcie 10mm. Dostałam skierowanie do chirurga onkologa, ale niestety muszę poczekać na wizytę. Lekarz powiedział mi ,że prawdopodobnie będzie trzeba wykonać biopsję. Czy to konieczne ( jakoś boję się tej biopsji) i czy ta zmiana jest niepokojąca?Czy to taka zwyczajna torbiel, któa czasami samoistnie może się wchłonąć ( tą z USG wykryłam około 2 m-cy temu, niestety nie zniknęła i nie zmieniała się w czasie cyklu) Mam 40 lat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość haemophilus Opublikowano 30 Grudnia 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2009 Tak, należy wykonać biopsję. Nie jest to zwykła torbiel lecz wielokomorowa, którą należy podejrzewać o przemianę złośliwą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Kinga Opublikowano 12 Lutego 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2010 Witam, Mam jeszcze jedno pytanie (bo w sumie nic o torbielach wielkomorowych w piersi nie można znaleźć w internecie), dlaczego torbiel wielkomorowa jest podejrzewana o przemianę złośliwą? Co w niej jest takiego innego niż w torbieli jednokomorowej? Na co nalezy zwrócić uwagę, co należy obserwować. Z góry dziękuję za odpowiedź. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość stapler Opublikowano 14 Lutego 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2010 Torbiel wielokomorowa zawiera elementy tkankowe we wnętrzu, które niestety mogą być tkanką nowotworową. W takiej torbieli zawsze zwiększa się ryzyko raka (udowodniono to wielu badaniach klinicznych). Trzeba okresowo wykonywać badania obrazowe (USG i/lub mammografię), a także biopsję cienkoigłową oraz być pod stałą kontrolą lekarską. Każda zmiana struktury lub wielkości torbieli musi być zaraz zdiagnozowana. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi