Gość Marek Opublikowano 21 Grudnia 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Grudnia 2009 Mam 19 lat i kilka lat temu (ok.7 lat) miałem uraz skręcenia prawego stawu skokowego. Oczywiście ból nieustawał, wręcz niekiedy się nasilał. Po wizycie u chirurga-ortopedy stwierdzono że potrzebna mi orteza. Ten sposób też nie zdał egzaminu i ból był nadal. Po paru wizytach u innego chirurga-ortopedy skierowano mnie na TK. W wynikach padło stwierdzenie ..*W guzie kości piętowej widoczna jest drobna torbiel podkorowa, o wymiarach do 6x4 mm. Ponadto w obrębie widocznych części kostnych, szczególnie w kości piętowej i skokowej widoczne są nieregularne obszary rozrzedzenia struktury kostnej mogącej odpowiadać zanikowi kostnemu.*... Co to może oznaczać?. Czy to się leczy? W jaki sposób?. Ortopeda nie udzielił mi żadnych konkretnych informacji poznieważ najpierw musi się zapoznać z zdjęciami z TK Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość stapler Opublikowano 21 Grudnia 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Grudnia 2009 Tak na prawdę zmiana torbielowata kości jest niewielka i na pewno nie powinna dawać dolegliwości. Nie ma opisanego zakresu rozrzedzenia kości (czyli odwapnienia). Jeśli obszar jest duży może dawać dolegliwości typu bólowego. Z reguły takie stany jak niewielka torbiel i zanik kostny nie wymagają leczenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Bożena Opublikowano 23 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2010 witam mam 42 lata niedawno robiłam T K stopy i stwierdzono w obrębie trzonu kości pięty obecność dobrze odgraniczonej przestrzeni o charakterze torbielowatym o wymiarach 13x11x12mm,ze sklerotyczną obwódką w jej otoczeniu nie widać innych zmian.Drobne miany wytwórcze na krawędziach powierzchni stawowych . czy to coś grożnego? i co z tym dalej robić .Proszę o radę Bożena Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość stapler Opublikowano 24 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Listopada 2010 Taka zmiana jest niegroźna i raczej nie duża. Jeśli nie daje dolegliwości wystarczającym jest jej obserwacja - okresowe RTG. Oczywiście trzeba wynik skonsultować z ortopedą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Monika Opublikowano 4 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2011 Mam na imię Monika i mam 14 lat.Moim problemem są niestwierdzone guzy piętowe, które mam już od 2 lat. Żaden lekarz nie potrafi powiedzieć co to jest tak na prawdę. Nie są to ostrogi ani tłuszczaki ani torbiele. Z badania USG nic nie wyszło znaczącego w sprawie tylko ich wielkość( poniżej 3cm) , posiadam to na obu piętach nigdy nie spadłam z dużej wysokości ani też nie miałam problemów z chodzeniem w dzieciństwie. Mam przez to także trudności z chodzeniem gdyż gruba warstwa skóry na pięcie, która jest twarda a pod nią guzy lub narośla utrudnia to. Nikt nie może tego określić chodź wykonywałam masę badań, znalazłam się u dużej grupy lekarzy specjalizujących się w różnych dziedzinach i ciągle się rehabilituję. Lekarze boją się podjąć operacji, ponieważ nie wiedzą co to jest. Bardzo proszę o radę gdzie mam się udać i jak dalej walczyć z *czymś* uciążliwym,co przeszkadza- Będę bardzo wdzięczna za informację, które proszę kierować pod adresem: monikakomarnicka@autograf.pl - Dziękuje Monika Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi