Gość Irena Opublikowano 18 Grudnia 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2009 Odebrałam wynik biopsji piersi: Mikroskopowo: bardzo liczne płaty i grupy komórek nabłonka metaplastycznego apokrynowego bez cech atypii oraz nieliczne grupy komórek nabłonka przewodowego z cechami hypechromazji. Obraz cytologiczny może odpowiadać Papilloma intraductale vel intracysticum. Co oznacza mój wynik? Czy muszę się obawiać? Mam 33 lata i przypadki raka piersi w rodzinie. Wizytę u onkologa mam wyznaczoną na połowę stycznia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość stapler Opublikowano 18 Grudnia 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2009 Wynik oznacza, że jest to podejrzenie zmiany typu brodawczaka śródprzewodowego albo śródtorbielowego. To zmiana nowotworowa, ale łagodna. Wynik cytologiczny z biopsji nigdy nie jest jednoznaczny. Z uwagi na wynik biopsji jak i wywiad rodzinny należałoby rozważyć całkowite usunięcie zmiany i poddanie jest dokładnemu badaniu histopatologicznemu. O wszystkim musi jednak zadecydować onkolog. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Irena Opublikowano 21 Grudnia 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Grudnia 2009 Czy wynik biopsji oznacza, że nie wykryto komórek rakowych? Oczywiście do onkologa pójdę i jestem przygotowana na usunięcie zmiany. Dziękuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość stapler Opublikowano 21 Grudnia 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Grudnia 2009 Nie wysnuto ewidentnie podejrzenia o przemianę nowotworową (brak ewidentnych cech raka). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Wiktoria Opublikowano 24 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2010 odebrałam wynik biopsji.Liczne płaty i grupy komórek nabłonka przewodowego i metaplastycznego apokrynowego bez cech atopii oraz fragmenty tkanki tłuszczowej z cechami zwłóknienia. w tle krew.Obraz cytologiczny może odpowiadać Dysplasia benigna mammae vel fibroadenoma. Co oznacza mój wynik ? Cz ktoś może mi pomóc ? Dziękuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi