Gość Basia Opublikowano 11 Grudnia 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia 2009 Witam, Miesiąc temu zostałam poddana operacji cholecystektomii laparoskopowej. Z uwagi na fakt, iż po operacji dostałam żółtaczkę mechaniczną, wykonano usg jamy brzusznej, a także ERCP, oba badania nie wykazały żadnych zmian patologicznych. Lekarz zalecił utrzymywać dietę wątrobową, zdarzają się jednak chwile, w których czuję gorycz w ustach, odbija mi się i czasami czuję dyskomfort w prawym podżebrzu, ale nie nazwałabym tego bólem. Czy może to oznaczać refluks żółciowy czy jest to normalne zjawisko po takim zabiegu i nie należy się tym przejmować? Czy powinnam iść do lekarza w celu wykonania dodatkowych badań? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość stapler Opublikowano 11 Grudnia 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia 2009 Mogą to być rzeczywiście objawy zarzucania treści żółciowej z dwunastnicy przez żołądek do przełyku co wywołuje odczucie goryczy w ustach. W czasie wykonywania ERCP zapewne nacinano zwieracz brodawki Vatera dlatego teraz żółć bez oporów wypływa z dróg żółciowych. taki stan może utrzymywać przez przez około 2-3 miesiące póki nacięcie brodawki do końca się wygoi. Radzę jednak w tej sprawie jeszcze skonsultować się z gastroenterologiem. Z diety można także powoli się wycofywać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość magda Opublikowano 3 Kwietnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2012 Jestem po laparaskopowym usunięciu pęcherzyka żółciowego 1.5roku temu. Ostatnio około 2 m-cy czuję w ustach goryczkę. Biorę nolpazę 20 mg rano.Czy jest to normalny objaw? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Basia ze Stargardu Szczeciński Opublikowano 13 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2012 Te objawy również miałam,poECPW-poszerzenie dród żółciowych balonem Valtera i perforacji dwunastnicy.To był choror.Jestem już 5-lat po zabiegu i przyjmuję rano na czczo poloporazol-godz.przed posiłkiem.Czuję się dobrze i mogę jeść wszystko.Tylko nie do przesady.Życzę powodzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi