Gość tomasz stawski Opublikowano 17 Października 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Października 2008 jestem po zabiegu usunięcia tarczycy i węzłow chłonnych szyi. leczę się eutyroxem100 za m-sc mam jodowanie więc nie zażywam tego leku.ginekolog przepisał mipolseptol czy mogę go uzywać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość medicus Opublikowano 17 Października 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Października 2008 W jakim celu,został przypisany Polseptol,czy coś dzieje z raną.Długotrwałe używanie nie jest wskazane.Eutyrox,dlaczego zaprzestano, moze wystarczy zmienic dawkę na 50. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość stapler Opublikowano 17 Października 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Października 2008 Przed radiojodoterapią nie wolno przyjmować preparatów hormonalnych tarczycy - blokują receptory i wtedy wychwyt radiojodu jest mniejszy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość ela Opublikowano 17 Października 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Października 2008 Ja zażywałam do tygodnia przed jodowaniem,tak zalecił mi endokrynolg,czyżby zle mi zalecił,w każdym razie nie miałam żadnych problemów z jodowaniem,więc jak to jest? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość krystyna Opublikowano 2 Grudnia 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2008 Miesiąc przed radjoterapią odstawia się hormony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość magda Opublikowano 27 Stycznia 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2009 ja brałam hormony cały czas .w klinice dostałam zastrzyki ,które doprowadziły ..przygotowały organizm do jodoterapii ,z tego co wiem mozna albo odstawic euthyrox albo własnie te zastrzyki ,które są lepszą ale i drozszą metodą tylko jest sie potem trochę pokłutym bo wymaga to kilkakrotnego badania krwi.oczywiscie sposób zależy od prowadzącego lekarza i mysle od kliniki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość wiola Opublikowano 19 Listopada 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2009 trochę się zmartwiłam, ponieważ mój mąż ma jodowanie 06.01.10r i cały czas ma zalecone zażywanie hormonów. Nadmieniam że ma usuniętą lewą część płata tarczycy. Czy aby napewno przed jodowaniem powinien odstawić hormony? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Róża Opublikowano 14 Kwietnia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Kwietnia 2010 Odstawienie lub nie hormonów tarczycy zależy od przypadku (rak, nadczynność, całkowite lub częściowe usuniecie tarczycy, Hashimoto...), od prowadzącego lekarza oraz od ośrodka. Zaufajcie lekarzom w tej kwestii. W Gliwicach w czasie leczenia (tzw. duży jod) nie odstawia się hormonów (dostaje się zastrzyki na podniesienie chwilowe TSH), odstawia się za to hormony na miesiąc (w tym czasie podaje się przez chwilę Cynomel) w przypadku diagnostyki (tzw. mały jod). W Warszawie odstawia się każdorazowo hormony na miesiąc przed jodem. Nie wiem jak jest w innych klinikach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi