Skocz do zawartości
eChirurgia.pl

Częste wypróżnienia z papkowanym stolcem z dużą ilością śluzu

Gość Katarzyna z Warszawy

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Katarzyna z Warszawy

Witam, od ponad tygodnia mam dość poważne problemy gastrologiczne - częste wypróżnienia z papkowanym stolcem z dużą ilością śluzu. Początkowo zgłosiłam się do lekarza internisty (wówczas wypróżnienia około 2-3 razy dziennie), który stwierdził, że prawdopodobnie jest to jakiś wirus - otrzymałam zalecenie pobytu 2 dni w domu i prócz aspiryny zażywanie gastrolitu. Ponieważ po tym okresie kwestie gastrologiczne nie uległy poprawie (wypróżnienie około 6 razy dziennie) odwiedziłam lekarza gastrologa gdzie po wywiadzie otrzymałam kolejne leki: xifaxan, lacidofil oraz enterol. Przez pierwsze 2 dni stosowania leków sytuacja znacznie się porawiła (1 wypróżnienie dziennie) natomiast od wczoraj problem powrócił - duża ilość wypróżnień, wrażenie parcia, częste odbijanie, uczucie pełności. Dodatkowo nadmienię, że jestem osobą, która przez całe życie cierpiała raczej z powodu zatwardzeń niż biegunek. Dodatkowo w ciągu ostatniego roku przeszłam 2 *grypy żołądkowe* - nie wiem czy ma to związek ale staram się przedstawić wszystkie fakty. Będę wdzięczna za sugestie co powinnam dalej zrobić gdyż obecna sytuacja znacznie utrudnia mi życie.

Trzeba będzie jeszcze raz udać się do gastroenterologa. To on musi zadecydować o dalszym postępowaniu. Takie objawy raczej sugerują stan zapalny w zakresie jelita grubego nie zaś żołądka. Być może trzeba będzie rozważyć wykonanie kolonoskopii. O wszystkim zadecyduje gastroenterolog.